Green fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate în mod trunchiat sau scoase din context, pentru a contesta fenomenul schimbărilor climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate în mod trunchiat sau scoase din context, pentru a contesta fenomenul schimbărilor climatice

Informații de context

Un grafic extras dintr-un raport publicat recent circulă pe rețelele sociale și ilustrează scăderea numărului de decese cauzate de dezastrele naturale în decursul ultimului secol. În postări, graficul este însoțit de comentarii care sugerează că impactul schimbărilor climatice este exagerat. Graficul arată mediile anuale ale deceselor la nivel global cauzate de dezastrele meteorologice, pe decenii între anii 1920 și 2020. Numărul de decese este cel mai ridicat în anii 1920, cu o medie de aproximativ 480.000, apoi scad de la un deceniu la altul..

ADVERTISING

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Fenomenul încălzirii globale nu există.”

„Încălzirea globală este o conspirație menită să provoace daune enorme sectorului energetic și societăților occidentale.”

„Campania ONU despre criza climatică este bazată pe minciuni.”

Evaluarea noastră:

Date statistice despre rata de mortalitate asociată dezastrelor naturale, prezentate în mod trunchiat sau scoase din context, pentru a contesta fenomenul schimbărilor climatice. În baza analizei noastre, considerăm că interpretarea acestor statistici este greșită și scoasă din context. Rata de mortalitate asociată dezastrelor naturale nu este un indicator potrivit pentru măsurarea schimbărilor climatice, iar dezastrele legate de climă au crescut ca frecvență, intensitate și cost economic și social.

ADVERTISING

Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc date statistice reale într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare. Această strategie este des întâlnită la cei care neagă fenomenul schimbărilor climatice și poate convinge mai ușor publicul. Contrar afirmațiilor false sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice. Cercetările arată că dezinformarea este factorul principal ce contribuie la polarizarea publicului în chestiunea crizei climatice și influențează atitudinea publicului față de știință.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check: Drop in climate-related disaster deaths not evidence against climate ‘emergency’ 

Wmo.int – WMO Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes (1970–2019)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇