Green fact checking-ul săptămânii: Date climatice prezentate în mod trunchiat sau scoase din context, pentru a contesta fenomenul încălzirii globale

Green fact checking-ul săptămânii: Date climatice prezentate în mod trunchiat sau scoase din context, pentru a contesta fenomenul încălzirii globale

Informații de context

O postare recentă, care circulă pe rețelele sociale (în special pe Instagram și Twitter), prezintă în mod manipulator o hartă a temperaturii globale medii înregistrate într-o singură zi pentru a nega existența crizei climatice. Harta a fost generată cu Climate Reanalyzer, un instrument online care permite utilizatorilor să acceseze datele meteorologice și climatice globale. Hărțile de temperatură zilnice generate de Climate Reanalyzer includ un calcul al „anomaliei” medii ale temperaturii globale pentru o anumită zi. Anomalia arată diferența dintre temperatura medie globală în acea zi și temperatura medie a aceleiași zile între 1979-2000.

ADVERTISING

Evaluările încălzirii globale sunt determinate de schimbările de temperatură de-a lungul deceniilor sau chiar mai mult, potrivit cercetătorilor climatici. Vremea și alte variații în sistemele climatice ale Pământului contribuie la abateri pe termen scurt, dar nu infirmă o tendință generală de încălzire globală. În ultimii ani a fost înregistrată o serie de temperaturi extreme, precum cele din Pakistan (53.7 °C  in 2017)  si India (51 °C  în 2016).  În vara anului 2021, Canada, Turcia și Italia au înregistrat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, cea din Italia fiind cea mai caldă temperatură din Europa (48,8 °C în Siracuza). Chiar și în Antarctica au fost atinse valori maxime de peste 18°C ​​la baza Esperanza în 2020.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Fenomenul încălzirii globale nu există.”

“Încălzirea globală este o conspirație menită să provoace daune enorme sectorului energetic și societăților occidentale.”

“Campania ONU despre criza climatică este bazată pe minciuni.”

Evaluarea noastră: afirmații false și date climatice prezentate trunchiat

În baza analizei noastre, considerăm că interpretarea acestei hărți este greșită și scoasă din context. Cercetătorii afirmă că tendințele climatice se reflectă în schimbările de temperatură de-a lungul deceniilor sau mai mult, nu în datele valabile pentru o singură zi. Vremea și alte variații în sistemele climatice ale Pământului contribuie la abateri pe termen scurt, dar nu infirmă o tendință generală de încălzire globală.

ADVERTISING

Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc date climatice reale într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare. Această strategie este des întâlnită la cei care neagă fenomenul încălzirii globale și poate convinge mai ușor publicul. Contrar afirmațiilor false  sau înșelătoare care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale. Cercetările arată că dezinformarea este factorul principal ce contribuie la polarizarea publicului în chestiunea crizei climatice și influențează  atitudinea publicului față de știință.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Fact check: No, daily temperature data doesn’t disprove global warming trend

Usatoday.com – Fact check: Climate change measured in decades, day to day temperature fluctuation common

Statista.com – World Sees Record Heat Waves

Nasa.gov – How Do We Know Climate Change Is Real?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇