Green fact checking-ul săptămânii: CNN nu a anunțat că schimbările climatice sunt „sezoniere”

Green fact checking-ul săptămânii: CNN nu a anunțat că schimbările climatice sunt „sezoniere”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

O imagine care pare să indice un titlu de știre al postului american de televiziune CNN sugerează că schimbările climatice sunt „sezoniere” și „vor reveni anul viitor”.

Potrivit imaginii, autorii articolului publicat pe 4 septembrie sunt Amanda Davies și Ben Morse, iar titlul știrii ar fi: „Pe măsură ce temperaturile scad în această toamnă, este important să ne amintim că schimbările climatice vor reveni vara viitoare”.

Care sunt faptele?

O căutare pe site-ul CNN ne arată că postul de televiziune nu a publicat nicio știre cu acest titlu. De asemenea, o căutare a știrilor scrise de autorii Amanda Davies, prezentatoare a rubricii de știri din sport și Ben Morse, producător CNN, arată că, pe 4 septembrie, cei doi autori au publicat articolul intitulat: „Sebastian Vettel crede că oamenii trebuie să <<își regândească propriile comportamente>> pentru a contribui la gestionarea schimbărilor climatice”.

ADVERTISING

Imaginea care circulă în spațiul online pare să arate o versiune modificată a articolului autentic publicat de CNN despre pilotul de curse german Sebastian Vettel.  Data și ora publicării se potrivesc cu cele afișate în imaginea modificată, însă titlul și conținutul articolului nu indică în nici un fel că schimbările climatice ar fi un fenomen sezonier.

Purtătorul de cuvânt al CNN, Matt Dornic, a confirmat, pentru AFP că imaginea este fabricată, adăugând că prezentatoare știrilor din sport Amanda Davies, unul dintre presupușii autori ai articolului, nu publică articole pe subiectul schimbărilor climatice.

ADVERTISING

În plus, după cum arată și RumorGuard, utilizarea eronată a termenului de „vreme” pentru a face referire la „climă” este o strategie comună folosită pentru a minimiza amploarea schimbărilor climatice. În timp ce vremea se referă la schimbările pe termen scurt ale atmosferei, clima se referă la schimbările atmosferice pe perioade mai lungi de timp, de obicei 30 de ani sau mai mult. 

Tehnici utilizate în răspândirea unor conținuturi de acest tip:

  • O sursă consacrată (CNN) este utilizată pentru a oferi credibilitate unui conținut eronat; această tehnică poate avea două rezultate: conferă credibilitate unei afirmații eronate pentru cei care sunt înclinați să o creadă și, în același timp, pun sub semnul întrebării reputația și credibilitatea CNN pentru cei care nu cred în această afirmație;
  • Diseminarea, pe rețelele sociale, ale imaginii fabricate s-a făcut de către conturi individuale, care nu reprezintă sau nu au legătură cu organizațiile de știri și nu îndeplinesc normele și standardele jurnalistice în vigoare;
  • Nu pot fi identificate sursa primară a imaginii sau autorul capturii de ecran;
  • Nu există nicio dovadă care să demonstreze veridicitatea afirmațiilor sau faptul că CNN ar publicat un astfel de conținut; presupusa știre a circulat sub forma unei capturi de ecran fără a include link-ul către un eventual articol primar sau către sursa primară.

Evaluarea noastră: document fabricat

ADVERTISING

În baza analizei noastre, considerăm că imaginea care a circulat în spațiul online reprezintă un document fabricat, care are la bază un articol autentic, dar prezentat distorsionat, al CNN. CNN nu a publicat un titlu sau un articol despre schimbările climatice care ar fi „sezoniere”, după cum se poate concluziona în urma unei simple căutări pe site-ul postului de televiziune.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – CNN did not publish headline suggesting climate change is seasonal

rumorguard.org – Climate change denialism spread via fake CNN headline

factcheck.afp.com – Fake CNN climate change story circulates online

edition.cnn.com – Sebastian Vettel believes world needs to ‘rethink our behaviors’ to tackle climate change

education.nationalgeographic.com – Weather or Climate … What’s the Difference?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇