Green fact checking-ul săptămânii: Băncile și instituțiile financiare recunosc realitatea schimbărilor climatice

Green fact checking-ul săptămânii: Băncile și instituțiile financiare recunosc realitatea schimbărilor climatice

Informații de context

Clipul a fost editat și reîncărcat de alți utilizatori din diferite conturi TikTok de zeci de ori, strângând peste nouă milioane de vizualizări. Același influencer a mai susținut, și cu altă ocazie, că oamenii nu sunt responsabili pentru încălzirea climei, acesta fiind un proces natural, ciclic.

Multe postări de pe rețelele sociale continuă să minimizeze sau chiar să nege criza climatică. Cercetările au demonstrat că dezinformarea este factorul principal ce contribuie la polarizarea publicului în chestiunea crizei climatice și amplifică atitudinea negativă a publicului față de știință.

Conform reglementarilor oficiale ale TikTok, conținutul care „subminează consensul științific clar stabilit” privind schimbările climatice nu va fi permis pe platformă. Cu toate acestea, BBC a identificat 365 de videoclipuri în limba engleză care neagă existența schimbărilor climatice provocate de om.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

ADVERTISING

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste / guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Fenomenul încălzirii globale este o conspirație.”

„Avertizările despre criza climatică reprezintă doar propagandă.”

„Narațiunea încălzirii globale este folosită în scopul profitului financiar.”

Evaluarea noastră:

Afirmații false ce întrețin teorii ale conspirației despre schimbările climatice. Studiile arată că dezinformarea este elementul principal care provoacă polarizarea opiniei publice pe tema crizei climatice și intensifică sentimentul public de ostilitate față de știință. În dezacord cu declarațiile false sau înșelătoare care circulă în mediul online, majoritatea covârșitoare a organismelor științifice și a cercetătorilor susține că activitatea umană reprezintă factorul principal al încălzirii globale. În plus, instituțiile financiare și băncile recunosc realitatea schimbărilor climatice și impactul pe care aceasta îl are asupra deciziilor lor de investiții și creditare.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Bbc.com – The climate change-denying TikTok post that won’t go away

Climatefeedback.org – In popular video, Dan Peña falsely claims humans aren’t causing climate change

Climatechangecommunication.org – Cook, J. (2020) Deconstructing Climate Science Denial. In Holmes, D. & Richardson, L. M. (Eds.) Edward Elgar Research Handbook in Communicating Climate Change. Cheltenham: Edward Elgar

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇