Informații de context
Mai multe postări și articole în spațiul online susțin că „energia verde nu înseamnă economie de bani, ci este de 4 până la 6 ori mai scumpă decât cărbunele și gazul” sau că „beneficiile energiei regenerabile, din surse eoliene sau solare, reprezintă, de fapt, o mare minciună”.
Cele mai multe dintre aceste afirmații au la bază unele interviuri sau articole din limba engleză care au fost traduse mot-a-mot și diseminate în spațiul online românesc.
Care sunt faptele?
Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) a arătat că energia solară a devenit cea mai ieftină formă de energie electrică din ultimii ani. Astfel, raportul evidențiază că, pentru prima dată, costul pe megawatt pentru construirea de centrale solare este sub cel al combustibililor fosili la nivel mondial.
Totuși, în spațiul online, unele articole au susținut în mod eronat că „LCOE și LCOS pentru parcuri solare și eoliene pe uscat sunt de patru ori mai scumpe decât gazul natural. Dar parcurile eoliene din larg sunt cele mai scumpe – de șase ori mai scumpe decât gazul natural”.
Specialiștii în domeniul folosesc o unitate de măsură denumită „LCOE”, care reprezintă costul global egalizat al energiei electrice. Această unitate compară costurile de construire și exploatare a sistemelor solare și eoliene care nu necesită combustibil odată ce sunt construite, cu costurile de construire și de funcționare a centralelor de gaz și cărbune, care implică cheltuieli constante pentru combustibil.
Astfel, costurile pentru fiecare tip de sistem sunt împărțite la energia produsă pentru a obține un cost egalizat pe megawatt/oră. Cele mai recente estimări au indicat faptul că prețul surselor regenerabile este acum mai ieftin decât al combustibililor fosili, iar echipamentele solare fotovoltaice au înregistrat cea mai mare scădere a prețului în ultimii 10 ani.
De asemenea, și în cazul turbinelor eoliene, estimările au arătat că turbinele generează de 20-25 de ori cantitatea de energie necesară pentru a le produce. Astfel, specialiștii din domeniu analizează raportul dintre energia generată de o instalație eoliană în comparație cu energia folosită pentru a o crea. Acest indicator este numit Rentabilitatea Energetică a Investiției (EROI). Astfel, sursele eoliene au un indicator EROI cuprins între 18-20, în timp ce EROI al cărbunelui este în jur de 18, iar al gazului natural se situează în intervalul 7-15.
Astfel, cărbunele și gazele naturale sunt mai puțin eficiente, deoarece o mare cantitate de energie este utilizată pentru a transporta combustibilul pe calea ferată sau prin conducte către centrale. De asemenea, circa 30-45% din energie se pierde sub formă de căldură în procesul de generare a energiei electrice din combustibili fosili.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi- „Energia verde reprezintă o mare minciună financiară”;
- „Ideologia ecologică a dat naștere eco-terorismului, care duce la explozia prețurilor la combustibili și energie”;
- Măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice sunt o mascaradă”.
Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi
În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile despre „costurile mari ale energiei regenerabile” sunt lipsite de dovezi. Contrar afirmațiilor care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și indicatorii din domeniu au arătat că energia și instalațiile care au la bază sursele eoliene și solare reprezintă soluții rentabile de generare a energiei electrice.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
pathto100.org – Fact Checking Four Renewable Energy Myths
popularmechanics.com – It’s Official: Solar Is the Cheapest Electricity in History
carbonbrief.org – Solar is now ‘cheapest electricity in history’ confirms IEA
yaleclimateconnections.org – Energy loss is single biggest component of today’s electricity system
investopedia.com – Energy Return on Investment (EROI)
iea.org – World Energy Outlook 2020
energy.gov – Levelized Cost of Energy (LCOE)