Informații de context
Administrația Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și Serviciul Național de Meteorologie utilizează două programe care monitorizează condițiile meteorologice din SUA. Unul dintre acestea, Programul Cooperative Observer (COOP), se bazează pe datele colectate de peste 8.700 de voluntari ce înregistrează datele zilnice de temperatură folosind echipamente de monitorizare a temperaturii. Al doilea program conține o rețea de aproximativ 900 de stații meteorologice sofisticate, automatizate, adesea instalate în apropierea unor aeroporturi sau stații meteo. Standardele pentru instalarea acestor stații sunt mai riguroase decât stațiile din programul Cooperative Observer Program. Potrivit purtătorului de cuvânt al NOAA, John Bateman, agenția este la curent cu preocupările cauzate de locațiile problematice ale stațiilor și a „dezvoltat tehnici pentru a explica și corecta aceste deficiențe”. Astfel, cercetătorii țin cont de locațiile stațiilor de temperatură și de timpii de măsurare, iar în situațiile în care un termometru se află într-un loc mai cald, cum ar fi un oraș, efectul căldurii generate de infastructura locală este ajustat pentru a preveni influențarea măsurătorilor și a tendințelor.
Un articol intitulat „Aviz pentru mass-media: 96% din datele climatice americane sunt corupte” (sic!) susține că „potrivit unui nou studiu realizat de Heartland Institute, 96% dintre senzorii de temperatură ai NOAA sunt compromiși, ceea ce duce la citiri de temperatură <> în SUA”. Potrivit articolului, „în unele cazuri, termometrele oficiale NWS au fost mutate în parcări și lângă aparate de aer condiționat care generează căldură, în timp ce înainte erau amplasate în zone mai răcoroase. În concluzie, rata de încălzire măsurată de stațiile de suprafață neperturbate, USCRN și UAH nu prezintă dovezi privind existența unei crize climatice”.
Care sunt faptele?
Potrivit Politifact, raportul realizat de Institutul Heartland a analizat datele unui eșantion mic de 128 de stații de măsurare a temperaturii din programul Cooperative Observer Program (COOP), deși în program sunt incluse mii de stații. Raportul a constatat că 96% dintre aceste 128 de stații alese spre analiză nu îndepliniseră recomandările de amplasare ale Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA)”, fiind amplasate lângă „clădiri, precum și alte surse de căldură, cum ar fi asfaltul sau betonul”. Constatările, reale, privind nerespectarea recomandărilor de amplasare, au stat la baza concluziei eronate că datele generate de cele 128 de stații și, prin extensie, de întregul program COOP, sunt „compromise” și „subminează puternic” legitimitatea și amploarea tendințelor pe termen lung privind schimbările climatice.
Potrivit Politifact, această acuzație ignoră câteva aspecte esențiale. Cercetătorii din domeniul climatologic sunt conștienți că datele anumitor stații meteo pot fi afectate ca urmare a amplasării lor inadecvate, motiv pentru care, ca în orice analiză cu serii mari de date, aceștia ajustează datele de tip outlier pentru a ține cont de acest aspect. Potrivit Robert Rohde, cercetător în cadrul Berkeley Earth, California, o organizație care furnizează date despre temperatura globală, „problemele de amplasare determină ca stația să înregistreze în mod constant temperaturi fie prea mari, fie prea mici, dar această eroare rămâne adesea mai mult sau mai puțin uniformă în timp. Chiar și în astfel de cazuri, în care măsurătorile nu au loc în condiții ideale, este posibil să se estimeze cu acuratețe tendințele legate de schimbările climatice”. În plus, cercetările din domeniu au demonstrat că amplasarea inadecvată a stației nu conduce în mod necesar la concluzii eronate. Un studiu din 2013 a constatat că rețeaua de stații meteo din SUA poate furniza date robuste și credibile despre tendințele temperaturii chiar și atunci când în calcule sunt incluse și datele generate de stațiile cu o amplasare „neadecvată”.
În plus, toate grupurile independente din domeniu agreează modelul de măsurare a creșterilor de temperatură folosit atât de SUA, cât și la nivel global. Potrivit datelor Institutului Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA, din 1880 până în prezent, temperatura medie globală a crescut cu cel puțin 1,1 grade Celsius. Această concluzie se bazează pe coroborarea datelor colectate prin sateliți și de la stațiile meteo instalate la sol în locații atent monitorizate.
În sfârșit, merită reținut faptul că raportul publicat de Heartland Institute, un institut cunoscut pentru susținerea constantă a vocilor care neagă consensul științific privind schimbările climatice, nu reprezintă o lucrare științifică, nu a fost publicat într-o revistă științifică din domeniu și nu a trecut prin procesul de validare colegială (peer review).
Evaluarea noastră: afirmații înșelătoare
În baza analizei noastre, considerăm că afirmația potrivit căreia „96% din datele climatice americane sunt corupte” este eronată și posibil înșelătoare. Eroarea este dată de faptul că procentajul de 96% se referă doar la stațiile de măsurare cu o amplare posibil inadecvată, generalizând acest lucru la nivelul tuturor datelor generate de toate stațiile. În plus, afirmația ignoră faptul că, așa cum au arătat sursele consultate, agențiile de măsurare a datelor climatice au dezvoltat tehnici sofisticate pentru a corecta eventualele distorsionări generate de amplasarea stațiilor.
Sursele noastre de fact-checking:
politifact.com – Fact-checking a talking point about ‘corrupted’ climate change data
static.berkeleyearth.org – Atmospheric Land Surface Temperature and Station Quality in the Contiguous United States
agupubs.onlinelibrary.wiley.com – On the reliability of the U.S. surface temperature record
earthobservatory.nasa.gov – World of Change: Global Temperatures
climatefeedback.org – NOAA does not fraudulently adjust data to create the illusion of a global warming trend