Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată despre compania Microsoft care ar intenționa să dezactiveze computerele utilizatorilor ce distribuie conținut „neconvențional”

Fact-checking-ul săptămânii: Știre fabricată despre compania Microsoft care ar intenționa să dezactiveze computerele utilizatorilor ce distribuie conținut „neconvențional”

Context

Numeroase postări de pe rețelele sociale au distribuit recent un articol fabricat provenit de pe un site cunoscut pentru promovarea știrilor false. De exemplu, o postare de pe rețeaua X ( fosta Twitter), a distribuit o captura de ecran cu titlul articolului, pretinzând că presupusa decizie a companiei Microsoft ar face parte dintr-un plan de „combatere a dezinformării” în perioada premergătoare alegerilor din 2024. Postarea a primit peste 9.000 de distribuiri.

Articolul însă nu oferă nicio dovadă care să susțină afirmațiile din titlu. Acesta provine de la un site numit The People’s Voice, în legătură cu care există documentări că a publicat numeroase știri bazate pe informații fabricate.

Ca o presupusă dovadă a „planului” Microsoft, știrea fabricată include un clip dintr-un interviu pe care CEO-ul Microsoft, Satya Nadella l-a acordat prezentatorului „NBC Nightly News” Lester Holt la sfârșitul lunii ianuarie, în care vorbește despre cum ar trebui abordate „consecințele neintenționate” ale AI, cum ar fi dezinformarea.

ADVERTISING

Caracterul manipulator al articolului este demonstrat și prin alăturarea inexactă a unei fotografii cu Bill Gates lângă titlul articolului. Celebrul fondator al Microsoft a demisionat din funcția de CEO al companiei în 2000 și a părăsit consiliul de administrație în 2020. Mai mult, el nici măcar nu este menționat în articol, în ciuda faptului că imaginea lui apare sub titlul articolului.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Se dorește impunerea controlului total.”

„Este sfârșitul libertății de exprimare și al democrației.”

Evaluarea noastră:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Singura sursă pentru această pseudo știre este un site web documentat pentru faptul că răspândește în mod constant informații fabricate, nesusținute de dovezi. O căutare pe canalele oficiale și pe site-urile de știri de tip mainstream nu indică nicio mențiune despre vreun plan al companiei Microsoft de a dezactiva computerele și sistemele de operare ale utilizatorilor. Menționăm că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea amplifică narațiuni false și teorii ale conspirației precum „sfârșitul libertății de exprimare” și „impunerea controlului total” de către establishmentul politico-financiar. Aceste abordări conspiraționiste evidențiază vulnerabilitatea societății noastre în fața dezinformării.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – False report claims Microsoft will ‘disable computers’ if users share ‘non-mainstream content’

Snopes.com – Microsoft Announced It Will Disable Computers of Users Who Share ‘Non-Mainstream Content’ Online?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇