Fact-checking-ul săptămânii: A renunțat Arabia Saudită la discuțiile pentru normalizarea relației cu Israelul

Fact-checking-ul săptămânii: A renunțat Arabia Saudită la discuțiile pentru normalizarea relației cu Israelul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Context

În contextul recentului atac terorist al grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului, în care au murit mii de oameni, rețelele sociale au fost invadate de știri false despre evenimentele în desfășurare din Orientul Mijlociu. O astfel de postare de pe platforma X promovează informația falsă prin referirea la o presupusă decizie a Arabiei Saudite de a se retrage definitiv din procesul de negocieri pentru normalizarea legăturilor diplomatice cu Israelul. Postarea citează The Jerusalem Post, dar nu există nicio dovadă că ziarul ar fi publicat o astfel de informație. Postarea a fost distribuită de peste 7.000 de ori în mai puțin de o zi. Știrea falsă a fost preluată și prezentată și de un post de știri din Pakistan, Samaa TV,  pe canalul oficial de Youtube care are peste 9 milioane de abonați.

ADVERTISING

Un acord între Israel și Arabia Saudită intermediat de către SUA ar putea reconfigura întregul peisaj geopolitic al Orientului Mijlociu. Oficialii americani spun că intenționează să continue acest demers, dar recunosc, de asemenea, că este puțin probabil ca eforturile să dea roade în timp ce există un conflict activ între Israel și Hamas. SUA lucrează de mai mulți ani la negocierea unui acord care să stabilească relații diplomatice între Israel și Arabia Saudită. Un acord cu Arabia Saudită ar putea deschide calea pentru ca alte țări cu majoritate arabă și musulmană să stabilească legături cu Israelul.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„O pace durabilă nu este posibilă în Orientul Mijlociu.”

„Statul Israel nu dorește cu adevărat normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită.”

Evaluarea Antifake:

Știre fabricată atribuită în mod fals publicației The Jerusalem Post. Nu există nicio dovadă credibilă care să susțină existența unei astfel de declarații venite din partea conducerii Saudite. Dacă o astfel de informație ar fi fost reală, s-ar fi regăsit într-o mare măsură mai ales în mass-media din țările arabe.

Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea care se referă la o presupusă decizie a Arabiei Saudite de a se retrage din negocierile pentru legăturile diplomatice cu Israelul urmărește, cu precădere, să altereze înțelegerea publicului asupra dinamicilor delicate din Orientul Mijlociu. Altfel spus, astfel de știri false nu numai că distorsionează adevărul, ci și pot deturna discuțiile constructive, amplificând narațiuni false sau inflamatoare și perpetuând neînțelegeri într-o regiune deja complicată.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – False claim Saudis ended Israel normalization talks misattributed to Jerusalem Post

Nytimes.com – U.S. Continues Push for Saudi-Israel Ties Even as War With Hamas Begins

Theguardian.com – Saudi Arabia ‘getting closer’ to normalising relations with Israel, crown prince says


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇