Fact checking-ul săptămânii: Imagini fabricate și atribuite în mod fals CNN

Fact checking-ul săptămânii: Imagini fabricate și atribuite în mod fals CNN

Mai multe postări pe rețelele sociale susțin că postul de televiziune CNN ar fi mințit cu privire la moartea unui jurnalist. Potrivit acestor postări, CNN ar fi anunțat pe Twitter decesul jurnalistului „Bernie Gores” atât în ​​Afganistan, în 2021, cât și în Ucraina, în 2022, de unde exprimările glumețe „săracul jurnalist CNN se tot chinuie să moară”. De fapt, aceste imagini sunt fabricate și au fost postate de conturi care se prezintă în mod înșelător drept pagini oficiale ale postului CNN. Reprezentanții CNN au confirmat că postările sunt fabricate și nu sunt afiliate instituției. De asemenea, numele jurnalistului este fictiv, iar fotografia acestuia, preluată în mod abuziv, aparține unei persoane reale, care nu are legătură cu faptele invocate.

Informații de context

Mai multe postări pe rețelele sociale susțin că „CNN a anunțat decesul ziaristului Bernie Gores în Ucraina deși aceeași fotografie anunța decesul acestuia în Afganistan cu ceva ani în urmă”.  Utilizatorii susțin că „Aceeași mașinărie de minciună a mass media care ne-a intoxicat doi ani cu înșelăciuni patetice despre covid și injecții, continua cu aceeași rețetă!”

Care sunt faptele?

Postările prezintă capturi de ecran cu două postări de pe Twitter. O imagine ar fi fost postată pe Twitter de @CNNAfghan, pe 16 august 2021, cu pretinsa informație că jurnalistul CNN, Bernie Gores, ar fi fost executat de talibani. Aceeași imagine ar fi fost postată recent, pe 23 februarie 2022, de către CNN Ukraine, însă cu mențiunea că „activistul Bernie Gores este prima victimă americană a crizei din Ucraina, fiind ucis de o mină plasată de separatiști susținuți de Rusia”.

Pretinsul anunț al postului CNN cu privire la moartea lui „Bernie Gores” a circulat pe rețelele sociale și în 2021. Potrivit AFP, începând cu 24 februarie 2022, postări similare cu imaginile acestor tweet-uri atribuite CNN au apărut în franceză , germană , spaniolă și portugheză .

Conturile de Twitter afișate în aceste capturi de ecran nu sunt conturi CNN verificate și autentice. Spre deosebire de conturile oficiale CNN, acestea nu dețin bifa albastră de autentificare.

O căutare pe site-ul CNN nu conduce la nici un rezultat pentru „Bernie Gores”, numele presupusului jurnalist menționat în aceste postări problematice. O căutare cu Google Images a bărbatului din fotografii ne arată că persoana din fotografie este reală. Cunoscut sub numele de Jordie Jordan, acesta este blogger și comentator de jocuri video pe Youtube. Nici unul dintre videoclipurile acestuia de pe canalul său nu face referire la Afganistan sau Rusia.

Purtătorul de cuvânt al CNN, Sydney Baldwin, a declarat pentru USA Today că „Postările sunt fabricate și nu sunt afiliate CNN”.

Evaluarea noastră: utilizarea abuzivă a unei identități reale, imagini fabricate și conturi fabricate ale unor surse mass media reale

În baza analizei noastre, considerăm că aceste imagini sunt fabricate și provin din partea unor conturi care s-au prezentat în mod înșelător drept pagini ale postului CNN pe Twitter. Aceste conținuturi sunt concepute să imite surse media de încredere sau prestigioase, erodând astfel încrederea publicului în jurnalismul profesionist sau mass media mainstream.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ articole:

  • „presa mainstream minte/ ascunde adevărul/ manipulează/ publică informații fabricate”;
  • „mass media ne-a intoxicat cu înșelăciuni despre pandemie, acum continuă cu minciuni despre războiul din Ucraina”;
  • „războiul din Ucraina” este fabricat.

Sursele noastre de fact-checking:

eu.usatoday.com – Fact check: CNN did not report same man’s death in both Afghanistan and Ukraine

factcheck.afp.com – Fake CNN tweet falsely reports first US casualty in Ukraine

reuters.com – Fact Check-CNN did not tweet that a journalist was killed in both Ukraine and Afghanistan, claims stem from imposter accounts

help.twitter.com – Impersonation policy

edition.cnn.com – Fact check: Phony images masquerading as CNN coverage go viral amid war in Ukraine

Important:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇