Fact-checking-ul săptămânii: FALS - Știre fabricată cu ajutorul IA despre președintele Zelenski care ar fi cumpărat un conac de la familia regală britanică

Fact-checking-ul săptămânii: FALS - Știre fabricată cu ajutorul IA despre președintele Zelenski care ar fi cumpărat un conac de la familia regală britanică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Context

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, circulă o știre falsă despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care ar fi achiziționat conacul Highgrove House, de la regele Charles al IIl-lea al Marii Britanii. Această informație nefondată, răspândită prin canalele de propagandă rusești, este adesea însoțită de afirmații false care sugerează că achiziția a fost făcută cu banii pe care Ucraina i-a primit de la țările occidentale pentru a rezista invaziei ruse.

Un site web numit The London Crier a publicat un articol care conține un presupus interviu cu fostul majordom al regelui Charles III-lea, Grant Harrold. În ea, se pretinde că majordomul ar fi confirmat vânzarea Highgrove prin intermediul soției lui Volodimir Zelenski, la 29 februarie, iar personalul de la fosta reședința regală ar fi fost concediat. The London Crier citează ca sursă un videoclip de pe YouTube încărcat cu doar câteva zile înainte ca articolul să fie publicat.

ADVERTISING

In România, știrea a fost preluată de website-uri pro-Rusia, care promovează mesajele lui Vladimir Putin, după cum se poate observa și în captura de mai jos:

Știrea fabricată a fost preluată și distribuită și de către instituții oficiale ale Federației Ruse precum Ambasada Rusiei în Africa de Sud, pe contul sau oficial de pe platforma sociala X:

În România, știrea falsă a fost preluată și distribuită de utilizatorii platformelor social media:

Un studiu al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), referitor la pericolul interferenței actorilor străini angajați în activități strategice de manipulare și derutare a opiniei publice, a relevat că Ucraina a fost în ultimii 2 ani ținta predilectă a celor mai multe operațiuni de dezinformare și destabilizare de la nivel global. În mod previzibil, pe primul loc în topul figurilor publice vizate de operațiuni de discreditare și defăimare prin dezinformare și propagandă, se regăsește președintele Volodimir Zelenski.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Știrea falsă a apărut inițial într-un videoclip de pe YouTube, care prezenta un pretins agent imobiliar din spatele așa-zisei tranzacții imobiliare. Cu toate acestea, experții în securitate cibernetică au constatat că personajul, numit Sam Murphy, este generat cu ajutorul instrumentelor IA.

Site-ul care a lansat apoi această informație și care l-ar fi citat pe fostul majordom al regelui Charles al III-lea este cunoscut pentru promovarea propagandei pro-ruse prin intermediul știrilor fabricate cu ajutorul IA. Există și o serie de indicii care demonstrează caracterul netransparent al site-ului. De exemplu, canalele de social media conectate ale site-ului sunt nefuncționale. De asemenea, The London Crier nu oferă detalii de contact pe site-ul său, nici măcar o adresă și un număr de telefon pentru a putea fi contactați. Mai mult, site-ul a fost înregistrat abia la 26 martie 2024.

ADVERTISING

Fostul majordom a confirmat pentru presa din Marea Britanie că știrea și interviul menționate în articolul fals au fost în întregime inventate.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Liderii ucraineni sunt incompetenți și corupți”.

„Contribuțiile cetățenilor din Occident destinate ajutorării Ucrainei sunt folosite de fapt pentru beneficiul personal al liderului de la Kiev și al familiei sale“.

„Familia Zelenski beneficiază financiar de pe urma războiului din Ucraina.”

Evaluarea noastră:  Informații false, lipsite de dovezi, generate cu ajutorul IA.

Aceasta știre falsă se înscrie într-o serie de atacuri orchestrate împotriva președintelui Zelenski, ce au rolul de a destabiliza și de a dezbina publicul ucrainean. De asemenea, se urmărește și diminuarea susținerii pentru Ucraina din partea statelor occidentale.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

independent.co.uk – Royals targeted in Russia’s disinformation war with fake story about King Charles selling Highgrove

Observers.france24 – No, Zelensky didn’t buy a mansion belonging to the British royal family

edmo.eu – Disinfo Bulletin – Issue n. 5

eeas.europa.eu – 2nd EEAS Report on Foreign Information Manipulation and Interference Threats

dw.com – Fact check: Did Zelenskyy buy King Charles’ Highgrove House?

snopes.com – Zelenskyy Acquired a Mansion Previously Owned by King Charles III?

The Royal Family Channel – Royals Targeted by Russian Disinformation With Claims King Charles Sold Property to Zelenskyy


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇