Fact-checking-ul săptămânii: FALS - Nu există dovezi care să ateste că trupe militare franceze ar fi fost dislocate pe frontul din Ucraina

Fact-checking-ul săptămânii: FALS - Nu există dovezi care să ateste că trupe militare franceze ar fi fost dislocate pe frontul din Ucraina

Context

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, s-a propagat o știre falsă despre o așa-zisă desfășurare secretă a trupelor franceze pe frontul din Ucraina. Această știre invocă drept sursă o postare pe blog de la începutul lunii mai a lui Stephen Bryen, un fost oficial american de la Pentagon din timpul administrației Reagan. Bryen ar fi „dezvăluit” că Franța și-a trimis deja primii 100 de militari din Legiunea Străină în Ucraina pentru a sprijini brigada 54 a Forțelor Armate ale Ucrainei în lupta împotriva trupelor rusești din Donbas. Postarea a fost preluată pe rețelele sociale, fiind indicată ca dovadă că trupele franceze au fost trimise să lupte împotriva Rusiei.

ADVERTISING

O altă sursă citată ca „dovadă” pentru aceasta știre este publicația Asia Times.

Unele articole, precum cel de mai jos, sugerează prin titlul ales, că președintele Franței ar avea ambiții imperiale.

Care sunt faptele?

La o analiza mai atentă, se poate observa că sursele pe care fostul oficial american le citează în sprijinul informației despre așa-zisă desfășurare a trupelor franceze în Ucraina provin, de fapt, de pe canale rusești arondate propagandei și comunicării oficiale de la Kremlin. De exemplu, o postare din 13 aprilie de pe platforma X pe contul Sputnik, agenția de știri rusă deținută de stat, se referă la informații de pe un canal rusesc de Telegram (canalului de propagandă „Cronica militară”), și citează  purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe care a avertizat anterior că „Franța va pregăti 1.500 de soldați în aprilie pentru a fi trimiși în Ucraina”. Același text este folosit într-o postare pe Facebook publicată în aceeași zi de o pagină care se descrie ca „o platformă de jocuri folosită pentru comedie,  opinii și dialog spontan”. Bryen le citează pe ambele. Fostul oficial american mai citează și o postare din 14 aprilie de pe un site web care promovează în mod regulat teoriile conspirației.

ADVERTISING

În cazul informațiilor promovate de Asia Times, cei de la această publicație au afirmat că sursa inițială pentru aceasta știre a fost un raport, ce nu mai este disponibil online, și un altul provenind de la publicația Sputnik.

Într-o postare de pe platforma X (Twitter), Ministerului Francez de Externe a negat oficial informația și a denunțat o campanie de dezinformare în acest sens.

Știrea falsă despre trupele militare franceze prezente pe teritoriul Ucrainei este parte dintr-o campanie de dezinformare centrată pe narațiunea pro-rusă potrivit căreia UE s-ar pregăti, de fapt, pentru o intervenție directă în războiul din Ucraina. În diverse țări europene, se promovează știri false în care se susține că soldații din țările UE sunt uciși în război sau chiar că UE va recurge curând la recrutarea militară, așa cum sugerează un videoclip pe TikTok difuzat în Polonia. De asemenea, în afara granițelor europene se susține că trupele din țările UE sosesc în Ucraina.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„Occidentul vrea cu orice preț să pornească un război pe scară largă cu Rusia”

„Ucraina atrage Europa în război.”

„Războiul din Ucraina a fost cauzat de ambițiile imperiale ale vestului”.

Evaluarea noastră: Informații false, lipsite de dovezi

Nu există nicio dovadă, în acest moment, că Legiunea Străină Franceză ar fi fost dislocată pe frontul din Ucraina. Într-o postare de pe platforma X (Twitter), Ministerului Francez de Externe a negat oficial informația și a denunțat o campanie de dezinformare în acest sens.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

newsweek.com – Fact Check: Are French Foreign Legion Troops Already in Ukraine?

apnews.com – No, France did not deploy troops to fight with Ukraine against Russia

edmo.eu – Disinfo Bulletin – Issue n. 15

asiatimes – France sends troops to Ukraine: Russian report

demagog.org.pl – Will Brussels decide on military conscription? Fake news

bursa.ro – Franţa neagă trimiterea de trupe în Ucraina

defenseromania.ro – Armata Franței nu luptă în Ucraina, deși propaganda rusă a anunțat prezența Legiunii franceze pe front


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇