Fact checking-ul săptămânii: Elon Musk nu a susținut evadarea din sistemul represiv de tip Matrix

Fact checking-ul săptămânii: Elon Musk nu a susținut evadarea din sistemul represiv de tip Matrix
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Context

Un videoclip care a circulat recent pe rețelele sociale îl arată pe Elon Musk declarând următoarele: „Oamenii mă întreabă de ce l-am deblocat pe Andrew Tate de pe Twitter. Este același motiv pentru care am cumpărat Twitter. Trebuie să scăpăm de sistemul represiv de tip Matrix și să demascăm elitele globale. Lui Andrew Tate i-a fost oferit un miliard de dolari ca să-și țină gura, dar din moment ce a refuzat, l-au pus la închisoare”.

Conținutul nu indică sursa primară sau contextul acestei declarații, calitatea videoclipului este slabă, iar imaginea lui Elon Musk este mărită și neclară.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

O căutare de cuvinte cheie pe Google și de imagini din cadrul videoclipului arată că acestea provin dintr-un interviu pentru TED Talk pe care Musk l-a acordat în aprilie 2022, cu mai multe luni înainte de a cumpăra Twitter. În interviul TED Talk s-a discutat despre oferta lui Musk de a achiziționa platforma, fără a exista vreo mențiune despre Andrew Tate, fost kickboxer profesionist și figură controversată în spațiul public.

Tate a fost blocat pe Twitter în 2017 (deci înainte de achiziționarea platformei de către Elon Musk), în urma unei postări controversate în care susținea că femeile agresate sexual „poartă o anumită responsabilitate”. În noiembrie 2022, după achizițonarea platformei, Elon Musk a restabilit conturile unor persoane interzise anterior, inclusiv contul lui Andrew Tate.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi:

  • „Companiile BigTech și elitele globaliste încalcă libertatea de exprimare”;
  • „Rețelele sociale cenzurează vocile care spun adevărul”;
  • „Societatea contemporană este una represivă”.

Evaluarea noastră: videoclip deepfake

ADVERTISING

În baza analizei noastre, putem concluziona că acest videoclip reprezintă un conținut deepfake care are la bază videoclipul autentic din aprilie 2022, când Musk a oferit un interviu TED Talk. În videoclipul real, Musk nu l-a menționat pe Tate și nu a spus nimic despre „elitele globaliste”.

Recent, în spațiul online, mai multe imagini cu Papa Francisc îmbrăcat într-o jachetă albă sau cu Donald Trump în timp ce este arestat de ofițerii de poliție din New York au devenit virale. La fel ca videoclipul cu Elon Musk, aceste imagini au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale și arată cât de dificil devine să distingem ficțiunea de realitate.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

politifact.com – Video of Elon Musk talking about Andrew Tate is a deepfake

theverge.com – The swagged-out pope is an AI fake — and an early glimpse of a new reality

reuters.com – Fact Check-Image of Pope Francis wearing oversized white puffer coat is AI-generated


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇