Fact checking-ul săptămânii: Declarație incompletă și scoasă din context pentru a susține că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 sunt ineficiente

Fact checking-ul săptămânii: Declarație incompletă și scoasă din context pentru a susține că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 sunt ineficiente
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe articole și postări pe rețelele sociale susțin că directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, „a recunoscut că vaccinurile nu sunt eficiente împotriva COVID-19”. Acesta ar fi declarat că „primele două doze oferă protecție limitată sau deloc, nici 3 nu imunizează”, alternativ, cu o exprimare mai colocvială, că primele două doze sunt „frecție la un picior de lemn”. De fapt, declarația lui Albert Bourla a fost scoasă din context pentru susține eronat că vaccinurile sunt ineficiente împotriva coronavirusului. În timpul unui interviu din 10 ianuarie, Albert Bourla a declarat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit „protecție foarte limitată” împotriva infecției cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Acesta  a susținut că trei doze de vaccin protejează împotriva formelor severe de infectare cu varianta Omicron și nu a făcut referire la protecția împotriva infectării cu alte variante ale coronavirusului sau la protecția oferită de vaccinuri până în momentul apariție variantei Omicron.

Informații de context

Recent, mai multe articole și postări pe rețelele sociale au susținut că directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, ar fi recunoscut că „Două doze de vaccin oferă puțină protecție sau DELOC, NICI 3 NU IMUNIZEAZĂ”/ „Primele două doze oferă protecție limitată sau deloc! A treia, așa și așa”. Articolele sugerează că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt, în integralitate, ineficiente și inutile, iar „ceea ce se întâmplă la nivel global NU are legătură cu sănătatea publică, ci cu controlul populației și impunerea unei forme mascate de dictatură!”. Articole similare și fragmente video scurte, scoase din context, se regăsesc și în spațiul online internațional.

Care sunt faptele?

În cadrul unui interviu pentru Yahoo Finance, pe 10 ianuarie, vorbind despre varianta Omicron, Bourla a declarat că: „Știm că cele două doze de vaccin, dacă este cazul, oferă o protecție foarte limitată. Cele trei doze oferă o protecție rezonabilă împotriva spitalizării și a deceselor. Oferă o protecție foarte bună împotriva deceselor și o protecție mai mică împotriva infectării.” Albert Bourla a făcut referire în mod specific la protecția vaccinului împotriva infecției cu varianta Omicron, nu la eficacitatea acestora împotriva COVID-19 în general.

În cadrul interviului, Bourla a spus că Pfizer lucrează la o nouă versiune a vaccinului pentru a se asigura că acesta este eficient și împotriva Omicron și a unor eventuale viitoare variantele. Directorul Pfizer a oferit un interviu, în aceeași zi, și pentru CNBC unde a spus: „Protecția oferită de vaccinurile actuale împotriva spitalizării și a îmbolnăvirii severe este și acum rezonabilă, atâta timp cât v-ați efectuat a treia doză.”

Datele disponibile arată că varianta Omicron are un număr mult mai mare de mutații ale proteinei Spike, se raspândeste mai repede în comparație cu alte variante ale virusului, are un potențial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute anterior prin boală și erodează semnificativ protecția oferită de vaccinare în privința infectării.

Deși, în cele mai multe cazuri, formele de manifestare ale infecției sunt mai puțin severe, în mai multe țări, printre care și SUA, s-a înregistrat o creșterea abruptă a numărului de cazuri și un record de spitalizări asociate COVID-19.

Anna Durbin, profesor de sănătate publică la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a declarat pentru Reuters că: „Nu avem încă toate statisticile de la Omicron, dar pe baza a ceea ce știm despre variantele anterioare, Beta și Delta, vaccinurile vor oferi o protecție destul de bună împotriva bolilor severe.” Potrivit RO Vaccinare, un studiu din Africa de Sud ce compară eficiența vaccinării în perioada dominantă Omicron cu perioada dominantă Delta arată că vaccinarea are o eficiență de 70% (CI95: 62-76%) împotriva spitalizării în valul Omicron. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de eficiența de 93% calculată pentru valul Delta, dar arată că vaccinarea încă protejează semnificativ față de riscul de spitalizare în urma infecției cu Omicron. Studiul nu evaluează și eficiența unei doze booster și se limitează la persoanele vaccinate cu vaccinul Pfizer / BioNTech.

Evaluarea noastră: declarație scoasă din context

În contextul în care a fost făcută, declarația lui Albert Bourla se referă la faptul că trei doze de vaccin protejează împotriva formelor severe de infectare cu varianta Omicron. Declarația nu face referire la protecția împotriva infectării cu alte variante ale virusului SARS-CoV-2, cum ar fi Delta, sau la protecția oferită de vaccinuri până în momentul apariției variantei Omicron. Scoasă din context, declarația lui Albert Bourla este prezentată trunchiat ca și cum însuși directorul executiv al companiei Pfizer (deci o voce dintre cele mai avizate) ar fi recunoscut că, de la început și până acum, toate vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 ar fi fost ineficiente. Deși impactul vaccinurilor asupra răspândirii Omicron este posibil să fie mai mic decât cel observat pentru variantele anterioare, vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozei booster persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul cazurilor ce necesită tratament spitalicesc, a numărului de îmbolnăviri severe și chiar de deces. 

Narațiuni înșelătoare alimentate de astfel de postări/ articole/ pseudo-informații:

  • Vaccinurile sunt ineficiente/ inutile;
  • Utilizarea vaccinării în strategia de management al pandemiei este greșită; scopul exclusiv al vaccinării este îmbogățirea big pharma;
  • Autoritățile (inclusiv cele medicale) și reprezentanții big pharma „mint” cu scopul de a impune „vaccinarea forțată și controlul populației”.

 Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:

  • Să verificăm contextul în care a fost făcută o declarație și manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat;
  • Să verificăm sursa primară a unei declarații și să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi;
  • Să facem distincția între o declarație invocată și interpretarea cu privire la respectiva declarație.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – Fact Check-Pfizer CEO’s comments on limited COVID-19 vaccine protection refer to the Omicron variant

politifact.com – Claim about Pfizer CEO’s description of vaccine leaves out important context

snopes.com – Did Pfizer CEO Say 2-Dose Vaccine Gives Little Protection Against COVID-19?

medrxiv.org – Vaccine effectiveness against hospital admission in South African health care workers who received a homologous booster of Ad26.COV2 during an Omicron COVID19 wave: Preliminary Results of the Sisonke 2 Study

medrxiv.org  – SARS-CoV-2 spike T cell responses induced upon vaccination or infection remain robust against Omicron

cnbc.com – Pfizer CEO says two Covid vaccine doses aren’t ‘enough for omicron’

youtube.com – Pfizer CEO: New COVID-19 vaccine that covers Omicron ‘will be ready in March’ | Yahoo Finance

facebook.com – Concluzii: vaccinarea și noua tulpină Omicron | RO Vaccinare

edition.cnn.com – US Covid-19 hospitalizations expected to substantially increase from an already record-high over the coming weeks, expert says

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇