Fact-checking-ul săptămânii: Clip video fabricat prin care mesajul „fiți alături de Ucraina” de pe un panou publicitar din Times Square este dat jos și înlocuit cu mesajul „fiți alături de Israel”

Fact-checking-ul săptămânii: Clip video fabricat prin care mesajul „fiți alături de Ucraina” de pe un panou publicitar din Times Square este dat jos și înlocuit cu mesajul „fiți alături de Israel”

Context

În contextul crizelor în desfășurare din Ucraina și Israel, rețelele sociale precum X și Facebook au fost invadate de conținuturi fabricate, eronate sau înșelătoare. Clipul analizat pretinde că surprinde filmări ale unui panou electronic din New York, care arată un steag ucrainean însoțit de îndemnul „Stand With Ukraine”. Afișajul se schimbă apoi pentru a afișa un steag israelian, împreuna cu mesajul „Stand With Israel”, care ar elimina, astfel, mesajul pro-Ucraina de pe ecran. Reclama este creditată la sfârșit cu ABC News, alături de sloganul: „Urmărește știrile. Rămâi în tendințe”. Versiuni ale videoclipului s-au răspândit până acum pe Facebook, TikTok și platforma X (pe aceasta din urmă fiind  vizualizat de peste 7,7 milioane de ori), dar și pe Telegram, în limba rusă.

ADVERTISING

Conflictele simultane din Ucraina și Israel au dus la o divizare a opiniei publice occidentale, în special americane. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat că narațiunile Kremlinului vizează acum „publicul occidental” pentru a submina ajutorul acordat Ucrainei. Aceste narațiuni caută să dezbine și să slăbească opinia publică occidentală și, simultan, să demoralizeze cetățenii ucrainieni, alimentând ideea că Ucraina pierde sprijinul internațional.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Ucraina este părăsită de aliații vestici.”

„Resursele din Vest se mută din Ucraina în Orientul Mijlociu.”

„Ucraina va pierde sprijinul internațional.”

Evaluarea noastră:

Compania de publicitate în aer liber care administrează panoul respectiv a declarat pentru Reuters că videoclipul este contrafăcut. Se induce și se amplifică astfel ideea unei schimbări a opiniei publice occidentale/ americane cu privire la sentimentul de solidaritate față de Ucraina. Clipul fabricat urmărește să creeze dezbinare, fiind cea mai recentă manifestare dintr-un val de dezinformare despre conflictele din Ucraina și Israel.

ADVERTISING

Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea și conținutul fabricat pot influența atitudinile publice de solidaritate față de Ucraina și Israel, amplificând narațiuni distorsionate, cu potențial de a inflama și de a dezbina opinia publică.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – New York pro-Israel ad ‘bumping’ Ukraine message is fake

Afp.com – New York billboard with messages on Israel, Ukraine is fake

Newsweek.com – Did Israel Ad Bump Ukraine Ad From Times Square Banner?

Businessinsider.com – The Kremlin’s propaganda machine will likely use the conflict in Israel to undermine the West’s support for Ukraine: ISW


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇