Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate despre blocarea porturilor maritime din Ucraina

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate despre blocarea porturilor maritime din Ucraina

În contextul războiului care a afectat capacitatea Ucrainei de a exporta mărfuri, în spațiul online au circulat diverse postări care susțin că „autoritățile ucrainene refuză să deschidă porturile și interzic exportul de cereale”,  sau că „elitele globale au planificat o criză alimentară”. În prezent, din cauza condițiilor nesigure, Ucraina a închis porturile de la Marea Neagră și Marea Azov și a redirecționat pe alte rute livrările de cereale. Volumul exporturilor din Ucraina s-a fost redus la nivel mondial, experții estimând că există suficiente rezerve de cereale și că țările afectate se vor putea orienta către alți furnizori.

Informații de context

Diverse postări pe rețelele sociale subliniază că „Ucraina, fără motiv, refuză să deblocheze porturile maritime, astfel prelungind criza alimentară”, „planul este de a provoca foamete globală” sau că „anumite elite globale au planificat războiul din Ucraina și foametea la nivel global”.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori de cereale. Pe 28 aprilie, în contextul războiului, Ministerul ucrainean pentru Infrastructură a emis un ordin prin care a închis porturile maritime din Berdyansk, Herson, Mariupol și Skadovsk, din cauza condițiilor nesigure. Potrivit ordinului, de la data publicării sale oficiale, porturile maritime Berdiansk, Mariupol, Skadovsk şi Herson sunt închise până la redobândirea controlului asupra lor.

În condițiile în care porturile de la Marea Neagră și Marea Azov sunt blocate sau atacate, Ucraina a fost nevoită să redirecționeze livrările de cereale prin implicarea transportului terestru, reducând semnificativ volumul exporturilor.

Mai multe țări cu venituri mici se bazează pe exporturile de grâu Ucraina. Într-un raport din luna martie, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat că „peste 5% din mărfurile de import ale celor mai sărace țări reprezintă produse care probabil se vor confrunta cu o creștere a prețurilor ca urmare a războiului în curs din Ucraina”. Această pondere pentru țările mai bogate „este sub 1%”. Potrivit datelor UNCTAD, Libia, Liban, Mauritania, Somalia și Tunisia sunt în mare măsură dependente de grâul ucrainean.

ADVERTISING

Contrar informațiilor care circulă pe rețelele sociale, nu se poate afirma că Ucraina „blochează, fără motiv exportul cerealelor”. Potrivit Deutsche Welle, în declarații adresate Organizației Maritime Internaționale (IMO), Ucraina și Federația Rusă s-au acuzat reciproc că au pus mine subacvatice în mare, paralizând transportul internațional. Cel mai recent, autoritățile din Ucraina au declarat că nu pot îndepărta minele fără garanții că Rusia nu va ataca orașul-port Odesa.

Potrivit experților, există suficiente rezerve de grâu în lume. Potrivit vicepreședintelui Băncii Mondiale pentru Dezvoltare Durabilă, Juergen Voegele, „noile culturi de grâu din această primăvară și vară vor compensa semnificativ deficitul, chiar dacă exporturile din Ucraina și Rusia rămân blocate”. În acest sens, Institutul Leibniz pentru Evoluții Agricole în Economiile în curs de Transformare (IAMO) pleacă de la premisa că „exporturi suplimentare din alte regiuni, printre care India, SUA și Australia, vor contrabalansa livrările reduse din Rusia și Ucraina”.

ADVERTISING

Deși războiul din Ucraina a contribuit la unele probleme de aprovizionare, acesta nu este singurul factor în problemele de aprovizionare și de creștere a prețurilor cu care se confruntă multe țări din întreaga lume în prezent. Potrivit Full Fact, întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare a fost evidentă încă din vara anului 2021. Această întrerupere a început ca urmare a mai multor factori, inclusiv pandemia de COVID-19, cererea crescută, penuria de forță de muncă și recolta slabă, fiiind, într-adevăr, exacerbată de declanșarea războiului.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi:

  • „Ucraina este vinovată de criza cerealelor/alimentelor”, „Ucraina, fără motiv, blochează porturile maritime/exporturile”;
  • „După pandemia planificată, ne vom confrunta cu foametea planificată”;
  • „Planul elitelor globale este depopularea planetei prin războaie și foamete”.

Evaluarea noastră: Afirmații distorsionate

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile de genul „Ucraina, fără motiv, refuză să deblocheze porturile maritime, prelungind, astfel criza alimentară” sau „elitele globale au planificat foametea” sunt lipsite de dovezi sau se bazează pe interpretări distorsionate și hiper-simpificate ale unor realități complexe.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

polygraph.info –  Russia is Wrong. The War on Ukraine Threatens a Food Crisis

fullfact.org – War in Ukraine has contributed to global shortages of certain products

cnbc.com – Russia and Ukraine are battling over underwater mines as the global food crisis worsens

minagro.gov.ua – Частина морських портів в Україні тимчасово припиняє свою роботу

unctad.org – Tapering in a Time of Conflict

instituteforgovernment.org.uk – Supply chain problems

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇