Cum arată prima pagină a ziarelor din Franța și ce scrie presa din toată lumea la moartea lui Alain Delon

Cum arată prima pagină a ziarelor din Franța și ce scrie presa din toată lumea la moartea lui Alain Delon

De la Libération şi Le Figaro la Ouest-France şi Le Parisien, presa franceză i-a adus un omagiu actorului care a murit la vârsta de 88 de ani.

Actorul francez Alain Delon, care a fascinat şi a divizat publicul, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat duminică cei trei copii ai săi într-o declaraţie comună pentru AFP. Anunţul, făcut în cursul dimineţii, nu a putut fi publicat în ziare, dar primele pagini de luni ale cotidianelor i-au fost dedicate marelui actor.

„Delon. Plein sommeil” a titrat Libération, care dedică 12 pagini „figurii tutelare a cinematografiei”.

„Le dernier samouraï” („Ultimul samurai") este titlul unui articol de 17 pagini din Le Parisien, care trece în revistă lunga carieră a lui Alain Delon, de la ascensiunea sa în lumea filmului până la sfârşitul carierei sale departe de marele ecran, scrie News.ro.

Le Figaro a ales acelaşi titlu ca Le Parisien, iar în editorialul său a salutat un actor „unic”: „ultimul gigant al cinematografiei franceze s-a stins din viaţă după un lung crepuscul: cel al zeilor”.

ADVERTISING

La capătul opus al spectrului politic, L'Humanité îl numeşte „frumuseţea diavolului”, în timp ce Ouest-France a salutat memoria unui „monstru sacru”. 

La Douchy, în regiunea Loiret, unde locuia Alain Delon, a consacrat, de asemenea, un reportaj special morţii actorului şi a ales, de asemenea, termenul de „monstre sacré du cinéma” („monstru sacru al cinematografiei”).

Un omagiu internaţional

De la Tokyo la New York, presa internaţională i-a adus luni un omagiu actorului francez, fără să ascundă caracterul câteodată polemic al opiniilor celui care a fost considerat ''cel mai frumos bărbat din istoria cinemaului'', relatează AFP, preluată de Agerpres.

''Mare actor şi mare reacţionar'', rezumă cotidianul italian La Repubblica personalitatea ambivalentă a lui Delon, elogiat atât pentru talentul actoricesc, cât şi pentru aspectul fizic, dar şi criticat pentru luările de poziţie despre femei sau homosexualitate.

Presa din Italia - unde Alain Delon a filmat intens la începutul carierei -, ca spre exemplu Il Corriere della Sera, nu face economie de laude la adresa actorului, un star ''frumos şi damnat'', ridicat la rangul de ''legendă''.

''Zâmbetul lui în personajul Tancredi din 'Ghepardul' nu l-a uitat nimeni'', afirmă Il Corriere.

''Frumos şi hipnotic, Alain Delon a fost unul din starurile cele mai misterioase din cinema'', a scris criticul de film al publicaţiei britanice The Guardian Peter Bradshaw.

La rândul ei, presa germană oferă omagii exprimate în franceză în text: ''Merci, génie!'' (Mulţumim, geniule!), titrează cotidianul regional Münchner Merkur, ''Homme fatal'' (Bărbat fatal), propune la rândul său Frankfurter Allgemeine Zeitung.

''Aureola de înger frumos al morţii l-a transformat într-o legendă a cinemaului. A format alături de Romy Schneider un cuplu de vis şi nu doar pe ecran'', aminteşte Süddeutsche Zeitung.

''Dacă ar trebui să rezumăm istoria cinematografiei în câteva momente, ce ar rămâne? Vagabondul lui Chaplin, atitudinea detaşată a lui James Dean, rochia ridicată de vânt a lui Marilyn Monroe, scena din duş a lui Hitchcock şi, evident, Alain Delon în 'Samuraiul''', scrie Deutsche Welle.

În Japonia, unde Alain Delon era ultrapopular, postul de televiziune NHK News aminteşte că actorul era ''idolatrizat pentru farmecul şi pentru felul în care gesticula în filmele sale''.

''Imaginea de idol şi personalitatea sa în stilul James Dean l-au transformat într-unul din actorii cei mai aclamaţi din ţara sa'', potrivit Japan Times.

Peste Atlantic, New York Times îl descrie ca pe un bărbat ''intens şi intens de chipeş'', o ''vedetă internaţională'', curtată de cei mai mari cineaşti ai timpului său. ''Cel mai frumos bărbat din istoria cinemaului'', rezumă The New Yorker.

În Elveţia, Le Temps deplânge moarte ''ultimului mare mit al cinemaului francez'': ''Un tip dur, cu un chip angelic, actorul a contaminat anii 1960 cu magnetismul său înainte de a-şi cultiva gloria printr-o serie de filme poliţiste neinspirate''.

Cotidianul spaniol El Pais vorbeşte despre un actor cu o ''aură incomparabilă'', ''un simbol al cinemaului european, cunoscut pentru talentul şi puterea sa de seducţie''. Subliniază totodată, ca şi alte publicaţii, polemicile care l-au înconjurat: comentariile machiste, dar şi prietenia declarată cu figura extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen.

La rândul său, BBC a adus un omagiu unui actor care ''făcea să bată inimile fanilor indiferent de rol, de la cel al unui asasin la cel al unui escroc carismatic'', dar a pomenit şi de destrămare familiei Delon, ''ultimul act tragic'' din viaţa actorului franco-elveţian.

ADVERTISING

Retragerea şi scandalul

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor 1990, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus plângere împotriva lui Hiromi Rollin, descrisă uneori ca fiind însoţitoarea sa, sub suspiciunea de abuz de slăbiciune.

Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se asupra stării de sănătate a starului, care suferea de limfom şi care a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit pe covorul roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d'Or onorific, între lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar din timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇