Un drum vechi de 7.000 de ani a fost găsit pe fundul Mării Adriatice. E doar cireașa de pe tort! Descoperirile în zonă sunt spectaculoase (Video)

Un drum vechi de 7.000 de ani a fost găsit pe fundul Mării Adriatice. E doar cireașa de pe tort! Descoperirile în zonă sunt spectaculoase (Video)

Oamenii de știință au descoperit pe fundul Mării Adriatice, sub mai multe straturi de nămol, un drum străvechi, cu o lățime de patru metri, vechi de circa 7.000 de ani.

În zonă, în largul coastei dalmate, arheologii de la Universitatea din Zadar găsiseră, în urmă cu doi ani, o așezare neolitică veche de circa șapte milenii. Ulterior, au găsit și zidurile care o înconjurau, așa că au continuat căutările.

Din datele obținute până acum, așezarea ar fi fost plasată pe o insulă artificială, legată de partea continentală printr-o fâșie îngustă de uscat. Acum, arheologii au reușit să identifice și drumul care lega așezarea de insula Korčula, scrie IFL Science.

ADVERTISING

Drumul, aflat la o adâncime de circa 4-5 metri, a fost pavat cu dale de piatră, o inovație pentru acele timpuri. De fapt, primele drumuri pavate au fost consemnate în Mesopotamia și Egipt, acum circa șase, respectiv, cinci milenii.

Drumul străvechi a supraviețuit pentru că zona croată este împânzită de insule, care protejează regiunea de valurile mari.

Cesta stara 7.000 godina u podmorju kod Koručule

Şi mai interesant este că, în partea opusă a insulei Korčula, arheologii au descoperit o așezare aproape identică, ceea ce înseamnă că, în acele vremuri, exista o adevărată rețea de insule artificiale legate între ele cu drumuri de piatră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ambele așezări au fost atribuite culturii Hvar, o cultură neolitică locală, care a apărut acum circa șapte milenii și a dăinuit până acum 4.500 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇