Oamenii de știință britanici au stocat informații despre ADN-ul uman pe un cristal, care ar putea fi folosite pentru restaurarea speciei în viitor, în cazul în care vom dispărea.
Echipa de la Centrul de Cercetare Optoelectronică (ORC) al Universității din Southampton a folosit lasere pentru a înscrie datele pe un cristal 5D, despre care afirmă că poate supraviețui miliarde de ani, scrie Sky News.
Spre deosebire de alte formate de stocare, acest cristal nu se degradează în timp.
Într-o declarație, universitatea a descris cristalul drept unul dintre cele mai „durabile materiale din punct de vedere chimic și termic de pe Pământ”.
Poate rezista la forțe imense, temperaturi extreme și „expunere la radiații cosmice”.
Echipa de la Southampton, condusă de profesorul Peter Kazansky, a folosit lasere ultra-rapide pentru a imprima date despre genomul uman.
Cercetătorii speră că metoda ar putea fi folosită în viitor pentru a înregistra genomuri ale speciilor de plante și animale pe cale de dispariție.
În prezent, nu este posibil să se creeze sinteza de organisme complexe doar din informațiile genetice. Dar profesorul Kazansky a spus că longevitatea cristalului 5D înseamnă că informațiile vor fi disponibile dacă știința va avansa.
Cristalul include și o „cheie vizuală” care prezintă detalii despre datele stocate, cum ar fi structura moleculei de ADN și organizarea genelor în cromozomi.
Cristalul a fost depozitat în arhiva „Memory of Mankind”, o capsulă de timp situată într-o peșteră de sare din Hallstatt, Austria, pentru a proteja datele pe termen lung.