Biologii marini ai organizaţiei ecologiste Mare Nostrum din Constanţa atrag atenţia asupra creşterii „îngrijorătoare” a numărului de delfini eşuaţi pe plajele româneşti comparativ cu anii precedenţi.
„La mai puţin de două săptămâni de la Ziua Delfinului, Mare Nostrum vine cu o veste îngrijorătoare: numărul cazurilor de eşuări a crescut în această perioadă.
De la începutul lunii august şi până acum, au fost înregistrate 21 cazuri şi 74 de la începutul acestui an, în vreme ce anul trecut, în această perioadă, au fost raportate la numărul de urgenţă doar patru cazuri.
Cele mai multe cazuri de delfini şi marsuini eşuaţi, 177, au fost înregistrate în 2012 şi apoi în 2017 - 130 de exemplare", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de această organizaţie.
Potrivit ecologiştilor, de mare importanţă în acţiunea de monitorizare a delfinilor este implicarea locuitorilor din zona costieră şi a turiştilor, care raportează incidentele la numărul de urgenţă DELFINI-0763255731.
"Fără ajutorul şi implicarea voluntarilor din rândul populaţiei, nu am fi putut fi atât de prompţi şi nu am fi putut contoriza eficient numărul de eşuări.
Facem un apel, pe această cale, către toţi constănţenii şi turiştii, pentru a semnala în continuare, atunci când văd, delfini eşuaţi, pentru a ne ajuta atât pe noi, cât şi mamiferele marine din Marea Neagră", precizează sursa citată
În această perioadă, Mare Nostrum înregistrează datele privind recensământul delfinilor din Marea Neagră.
"Am coroborat datele înregistrate în cadrul monitorizărilor aeriene CENOBS, precum şi cele deja existente, iar momentul în care vom avea cifrele va fi cu adevărat un moment istoric, pentru că niciodată, în istoria recentă, nu a mai fost derulată o astfel de campanie bazinală", a precizat coordonatorul departamentului Conservarea Biodiversităţii din cadrul Mare Nostrum, Marian Paiu.
Citește și: Doi delfini albi au fost în sfârșit eliberați, după 10 ani de captivitate. Poveste cu final fericit (Video)