Două premiere mondiale graţie tehnologiei 3D: O proteză oculară şi grefă de piele umană

Două premiere mondiale graţie tehnologiei 3D: O proteză oculară şi grefă de piele umană

Un londonez urmează să devină primul pacient din lume care va primi o proteza oculară realizată la imprimantă 3D, a precizat spitalul din capitala britanică ce va realiza intervenţia.

Steve Verze ”va fi prima persoană din lume care va primi un ochi realizat cu o imprimantă 3D şi creat integral digital”, a precizat Moorfields Biomedical Research Centre într-un comunicat, citat de AFP.

Utilizarea unei imprimante 3D ar trebui să permită reducerea la jumătate a întârzierilor de fabricaţie a unui astfel de ochi artificial, cu circa şase săptămâni mai exact, realizând în acelaşi timp implanturi mai realiste, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISING

''Am nevoie de o proteză de pe vremea când aveam 20 de ani şi m-am simţit mereu complexat la acest capitol'', a mărturisit Steve Verze, un inginer londonez, care are în jur de 40 de ani.

Implanturile acrilice folosite în prezent necesită în prealabil realizarea unui mulaj al orbitei oculare, o intervenţie dificilă şi invazivă în special pentru copii, care pot avea nevoie de anestezie generală. Protezele sunt apoi introduse şi pictate.

În cazul versiunii 3D, este suficientă o simplă scanare a ochiului. Un program de computer elaborează un model tridimensional, iar rezultatul este trimis către o imprimantă din Germania, care imprimă ochiul în două ore şi jumătate.

ADVERTISING

Mai rapid de fabricat, acest ochi artificial pare totodată mai natural, întrucât lasă lumina să pătrundă pe toată adâncimea sa.

Grefă de piele obţinută cu imprimante 3D

Totodată, o clinică din oraşul Marsilia, Hopital de la Conception, speră să realizeze peste câteva luni o premieră mondială în cercetarea medicală - să producă piele umană cu ajutorul unei imprimante 3D, apoi să o transplanteze la un pacient -, graţie unui dispozitiv cu laser dezvoltat de un start-up francez, informează AFP.

"Este o adevărată revoluţie", a declarat entuziasmată Florence Sabatier, directoarea laboratorului de culturi şi terapii celulare (LCTC) din cadrul Hopital de la Conception, unde a fost instalată o platformă de bio-imprimare robotizată NGB (Next-Generation Bioprinting), fabricată de compania Poietis.

ADVERTISING

"Este un instrument tehnologic de vârf, care ne va permite să fabricăm piele bio-imprimată utilizabilă la oameni, o premieră mondială. Primele teste clinice sunt prevăzute pentru primul trimestru din 2022", a adăugat cercetătoarea franceză, care se declară optimistă în ceea ce priveşte validarea acestei proceduri medicale de Agenţia franceză pentru medicamente.

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi, persoane "tinere care au o bună calitate de cicatrizare" şi care prezintă "plăgi simple". Ei vor fi monitorizaţi "timp de doi ani", pentru ca medicii să aibă timpul necesar pentru a verifica "dacă evoluţiile medicale s-au stabilizat".

În chirurgia plastică, grefa de piele reprezintă o intervenţie curentă, dar nicio tehnică nu le-a permis până acum medicilor să înlocuiască în mod eficient grefa prelevată de la pacientul supus operaţiei.

"Interesul pentru pielea bio-imprimată este acela de a propune pacienţilor, pe baza unui mic eşantion, să îşi crească suprafaţa grefei şi să reimprime propria piele cu o arhitectură completă, dermă şi epidermă, şi de a o transplanta", a explicat profesorul Dominique Casanova, directorul secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Hopital de la Conception.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇