Pielea naturală reprezintă luxul și eleganța în industria modei. Acest material este apreciat la nivel global, deoarece este de foarte bună calitate. Din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre, pielea naturală a fost utilizată în multiple scopuri datorită proprietăților sale. Astăzi, cu precădere se folosește în industria modei pentru calitatea sa. Pielea naturală este frumoasă, rezistentă, flexibilă, comodă și impermeabilă. Citește în continuare acest articol dacă vrei să afli mai multe despre aceasta, cum se întreține și de câte tipuri este!
Cuprins
1. Piele naturală – ce este și câte tipuri de piele naturală există?
Despre pielea naturală se spune că este cel mai sofisticat material, având un preț de achiziție destul de mare. În industria modei pielea este foarte apreciată. Aceasta se folosește pentru confecționarea îmbrăcămintei, încălțămintei și accesoriilor. Prin folosirea pielii naturale obiectele capătă rezistență și un aspect deosebit. În plus, o pereche de pantofi din piele este foarte confortabilă, spre deosebire de orice alt tip de material. Datorită calității sale și a procesului de fabricație, pielea naturală are un preț de achiziție ridicat.
Ce este pielea naturală?
Această piele provine de la animale și este prelucrată în mai multe etape pentru a putea avea aspectul cu care toți sunt obișnuiți. Procesul este unul lung și minuțios, ceea ce face pielea să aibă un cost destul de mare, față de alte materiale sintetice. Pielea naturală poate să provină fie de la animale simple, domestice, fie de la animale exotice. Cele mai multe tipuri de piele sunt obținute de la vaci, cai, oi, bizoni sau capre. Animalele exotice folosite pentru a obține acest material sunt aligatorii, șerpii, leoparzii sau zebrele.
Procesul de obținere a pielii începe prin curățarea acesteia de orice fel de impurități și eliminarea părului. Ulterior aceasta trebuie tăbăcită, adică tratată cu diverse substanțe pentru a evita putrezirea materialului. Ultimul pas este vopsirea pielii naturale în culoarea dorită și lustruirea acesteia dacă se dorește acest lucru. Prin tot acest proces de prelucrare a pielii aceasta capătă câteva caracteristici importante cum ar fi flexibilitate, elasticitate, impermeabilitate și, nu în ultimul rând, rezistență îndelungată.
Tipuri de piele naturală
Velurul sau pielea întoarsă este printre cele mai cunoscute tipuri de piele. Aceasta se utilizează pentru crearea numeroaselor piese vestimentare care impresionează prin aspectul lor. Pielea întoarsă este mată și are o textură specială, catifelată. Velurul este practic partea interioară a unei bucăți de piele de animal. Pentru acest tip de piele sunt utilizate animale precum ovinele sau cabalinele. Cea mai scumpă piele întoarsă provine de la viței.
Pielea lucioasă/ lăcuită poate fi ușor confundată cu o pielea artificială. Aceasta lucește puternic ceea ce face să își piardă din aspectul și textura naturală. Pentru a obține această piele se aplică în etapa finală de prelucrare mai multe straturi de lac special pentru piele.
Box-ul sau pielea de tip box este folosită foarte des în industria modei pentru genți și pantofi. Pielea este obținută de la bovine și păstrează din textura naturală a pielii acestora. Se remarcă prin rezistență îndelungată ceea ce o face excelentă pentru a fi utilizată cu scop comercial.
Pielea cardovan seamănă foarte mult cu pielea lăcuită, însă luciul ei este unul natural. Aceasta provine de la cai și are un preț destul de mare. Procesul de prelucrare este unul complex, însă rezultatul este pe măsură. Aspectul pielii de tip cardovan nu trece neobservat.
Pielea exotică este bineînțeles extrem de apreciată, fiind utilizată în articole de lux. Animalele de la care provine sunt exotice, de la șerpi, la leoparzi, girafe sau zebre. O particularitate a acestui tip de piele este că nu se mai vopsește, pentru a-și păstra culoarea naturală inedită. Cel mai des vei vedea piele exotică la genți, portofele sau geci de piele.
Pielea de tip sevrou provine de la capre și este foarte flexibilă. Aceasta se utilizează cel mai des la mănuși sau alte accesorii care necesită o piele elastică. Pielea de tip sevrou este apreciată și pentru textura ei fină și delicată.
Pielea bizonată poartă acest nume datorită animalului de la care provine. Aceasta impresionează prin aspectul său diferit și prin duritate. Textura ei este inedită pentru că rămâne identică cu cea naturală chiar și după prelucrare. Pentru că nu este la fel de flexibilă ca celelalte tipuri de piele, procesul de obținere este mai dificil. Bineînțeles că acest lucru se reflectă și în preț.
Pielea Saffiano se prelucrează diferit de oricare alt tip de piele. Aceasta este o piele cu un anumit model și implică aplicarea unor ștanțe pe material în procesul de prelucrare. Rezultatul este unul deosebit și practic. Pielea Saffiano este rezistentă la factori externi, cum ar fi apă, frig, căldură și zgârieturi.
2. Curățare piele - cum și cu ce se curăță pielea naturală?
Indiferent că ești bărbat sau femeie, cu siguranță ai în garderobă o piesă vestimentară din piele naturală sau un accesoriu măcar. Produsele din piele sunt apreciate pentru rezistența de care dau dovadă pe termen lung și pentru textura fină. Hainele din piele ori încălțămintea nu sunt deloc ieftine și este foarte bine că este așa, pentru că acest aspect le face mai valoroase.
Așadar, cei mai mulți vor să le întrețină cât mai bine pentru a le păstra valoarea și bineînțeles pentru a avea posibilitatea să se bucure cât mai mult de respectivele piese ori accesorii. Dacă în cazul îmbrăcămintei textile îți permiți să-ți schimbi garderoba de la sezon la sezon, în cazul produselor fabricate din piele naturală este costisitor și deloc necesar. Dacă ai grijă la curățarea pielii și întreținerea acesteia poți să te bucuri de ea foarte mulți ani. În plus, articolele din piele nu se demodează niciodată!
Cu ce se curăță pielea naturală?
Produsele din piele naturală nu fac deloc echipă bună cu apa, deoarece aceasta lasă în primul rând reziduuri. Dacă încerci să cureți încălțămintea din piele murdară de noroi este posibil să-i strici elasticitatea și forma, dacă o cureți cât este udă. De asemenea, exclus de a le spăla la mașină, atât încălțămintea, cât și oricare altă piesă vestimentară din piele naturală. În aceste situații este bine să aștepți până când mizeria se usucă și să o cureți cu o perie uscată. Dacă porți ceva de piele vara la mare sau iarna când se dezăpezește și apar elemente precum nisip și sare, atunci trebuie neapărat să îndepărtezi particulele depuse pe suprafața de piele. Acestea deshidratează foarte tare, zgârie pielea și în final, supusă la mai multe situații de acest gen se va deteriora până la rupere.
E important să folosești o soluție de curățat pielea naturală din comerț, special concepută pentru acest material. De cele mai multe ori aceasta asigură pe lângă eliminarea petelor și o hidratare corespunzătoare care este esențială pentru produsele din piele. În funcție de tipul de piele vei avea nevoie de altă tehnică de curățat, soluții și materiale. De exemplu, pielea lucioasă se curăță diferit de cea întoarsă. Indiferent de tipul acesteia este de reținut că pentru a își păstra aspectul e foarte important ca pielea să fie curățată la timp și întreținută.
Curățarea pielii naturale lucioase
Primul pas pentru orice tip de articol din piele este să cureți materialul cu o perie pentru a elimina riscul de a se zgâria cu eventuale pietricele, firimituri, scame ori nisip. În funcție de duritatea materialului din piele trebuie să alegi și peria, mai aspră sau mai fină. Următorul pas este acela de a șterge pielea cu o lavetă și soluție specială. Nu pulveriza niciodată apă sau soluție de curățat direct pe material, ci pe lavetă. După acest punct, produsele din piele se lasă la uscat într-un spațiu bine aerisit și bine ventilat de curenții naturali. Apoi este recomandat să aplici o cremă hidratantă specifică fiecărui produs în parte. E de la sine înțeles că nu trebuie să utilizezi o cremă de pantofi pe o geantă de mână. Acest ultim pas este foarte important și este bine să îl repeți cu regularitate pentru că în felul acesta asiguri longevitate hainelor sau accesoriilor din piele de orice tip.
Curățarea pielii naturale întoarse
Primul pas ca și în cazul produselor din piele clasică este curățarea cu o perie. Diferența, însă, constă în perii periei care de această dată trebuie să fie din cauciuc, silicon ori păr foarte fin. Pielea întoarsă se poate zgâria foarte ușor și din păcate pe acest tip de material se văd mult mai ușor defectele.
Fiecare producător informează pe etichetă clientul dacă este recomandat să spele elementele din piele întoarsă cu apă sau nu. Însă, cea mai sigură variantă pentru a elimina petele este de a utiliza o sursă de abur, un fier de călcat vertical și o lavetă moale. Astfel, trebuie să lași fierul să meargă deasupra articolului vestimentar sau de încălțăminte la o distanță potrivită și să ștergi ușor zonele din piele întoarsă.
Pentru pete și miros neplăcut poți utiliza de asemenea câteva produse pe care majoritatea le are în casă: oțet alb, bicarbonat de sodiu ori săpun lichid. Calitatea comună pe care o au toate aceste produse este că elimină uleiurile pe care pielea le absoarbe în timp și mirosurile care de asemenea ”se pot prinde” de haine.
Bicarbonatul se aplică peste pete și se lasă câteva ore după care se îndepărtează cu o perie cât mai moale. Oțetul se poate utiliza diluat în apă și cu ajutorul lui se vor șterge suprafețele cu o lavetă moale și fină. Săpunul se folosește și el în combinație cu apa și este o variantă destul de bună ținând cont că destinația lui este de a curăța pielea umană care este destul de sensibilă.
3. Întreținere piele naturală – sfaturi pentru a evita crăparea pielii
Chiar dacă nu ți-ai murdărit articolele din piele, este important să le întreții corespunzător pentru a te bucura cât mai mult timp de frumusețea lor. Există câteva reguli simple de întreținere pe care trebuie să le urmezi. Iată care sunt acestea:
Curățare regulată - Nu lăsa praful și impuritățile să ajungă pe pantofii tăi din piele sau pe haine. Curăță regulat cu o cârpă moale orice articol din piele, iar atunci când se murdăresc acționează la timp.
Hidratare regulată - Folosește după fiecare curățare și pentru întreținere soluție de hidratare special concepută pentru piele naturală.
Protejează pielea de umezeală - Dacă articolele se udă nu le pune pe calorifer sau afară în contact cu razele soarelui, ci lasă-le să se usuce în cameră. Pentru a proteja produsele din piele întoarsă este recomandat să folosești spray-ul de impermeabilizare, spray ce ”sigilează” suprafețele din piele și păstrează astfel timp îndelungat materialul curat și uscat.
Depozitare corespunzătoare - Obiectele vestimentare din piele naturală se depozitează în locuri uscate și bine aerisite. Evită expunerea directă în razele soarelui timp îndelungat fiindcă pielea se deteriorează iremediabil. În cazul încălțămintei este bine să utilizezi sanuri pentru a păstra forma. În lipsa lor este foarte utilă și hârtia mototolită. Tot în cazul încălțămintei, foarte bune sunt și pliculețele de silicat de gel care au rolul de a elimina umiditatea din jur și de a păstra mediul uscat. De exemplu, după ce porți timp de o zi încălțămintea ea absoarbe transpirația, iar mirosul neplăcut poate rămâne impregnat la interior timp îndelungat. Utilizând aceste pliculețe păstrezi încălțămintea în condiții foarte bune și elimini și riscul de apariție a ciupercilor.
Cum previi crăparea pielii?
Crăparea pielii se produce în timp la articolele vestimentare purtate foarte des, cum sunt gecile. Acest proces este inevitabil deoarece este vorba de frecarea produsă pe o perioadă lungă de timp. Însă, dacă pielea este depozitată corect, curățată și întreținută, acest proces de crăpare poate fi încetinit. La fel și în cazul pantofilor, în timp se pot deforma sau pot apărea cute pe suprafața pielii. Pentru a preveni acest lucru este bine să depozitezi hainele corespunzător pe umeraș, iar pantofii feriți de praf, într-un dulap. Evită să poziționezi articolele din piele în apropierea surselor de căldură, iar atunci când le speli nu le supune la un șoc termic uscându-le afară sau pe calorifer. Razele soarelui pot degrada în timp pielea naturală. Dacă cunoști faptul că nu porți regulat o pereche de încălțăminte din piele este bine să o protejezi. Poți să o umpli cu hârtie pentru a evita deformarea.
În concluzie, pielea naturală este un material deosebit care își merită toți banii. Dacă și tu ai în garderoba ta articole din piele nu uita să le întreții corespunzător. Urmează sfaturile din acest articol și bucură-te de îmbrăcămintea și încălțămintea ta din piele cât mai mult timp!