Nu poți să lași telefonul din mână? „Efectul cameleon” ar putea fi de vină

Nu poți să lași telefonul din mână? „Efectul cameleon” ar putea fi de vină

Efectul cameleon se referă la tendința de a adopta posturi, gesturi și manierisme ale partenerilor de interacțiune – cu alte cuvinte, de a copia gesturile celorlalți. E valabil în cazul căscatului, dar și în cazul uitatului tot timpul la telefon.

Efectul cameleon a fost descoperit și botezat de sociologul John A. Bargh și de psihologul Tanya L. Chartrand - ei au publicat o lucrare amănunțită în 1999 despre acest subiect.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Mecanismul din spatele efectului cameleon este legătura percepție-comportament. Să imiți ceea ce vezi se aplică în general la microcomportamente pe care le copiezi inconștient: gesturi, ticuri sau tonalitatea vocii.

Numele vine de la cunoscuta reptilă care își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află - practic, copiază ceea ce vede în mediul înconjurător. Comportamentul animalului este, de fapt, o tehnică de adaptare, care ajută cameleonul să se ferească de prădători și să vâneze mai eficient.

Până acum, cel mai cunoscut exemplu pentru acest efect observat la oameni are legătură cu căscatul - mulți știu că e aproape imposibil să nu caști și tu atunci când cineva cască lângă tine.

Ei bine, iată că de curând cercetătorii italieni au descoperit că efectul cameleon e valabil și în ceea ce privește uitatul la telefon, transmite The Guardian.

Practic, dacă cei din jurul tău își verifică constant notificările și mesajele, atunci e foarte probabil să o faci și tu. Copiind acest gest, de fapt vrei să te integrezi și să te adaptezi normelor grupului din care faci parte - fie și doar pentru puțin timp.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!