Oficialii ruși i-au informat pe omologii americani că Moscova ar dori să rămână pe Stația Spațială Internațională (ISS) până când propria sa stație orbitală va fi construită și operațională, a declarat un înalt oficial NASA.
Cele mai recente indicii arată însă că Rusia este la cel puțin șase ani distanță până la încheierea colaborării cu Statele Unite care datează de mai bine de două decenii, scrie Reuters.
Marți, Iuri Borisov, şeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a surprins NASA anunțând că Moscova intenționează să se retragă din parteneriatul cu ISS „după 2024”.
Kathy Lueders, șefa operațiunilor spațiale din cadrul NASA, a declarat într-un interviu că oficialii ruși au spus ulterior că doresc să mențină parteneriatul, până când Rusia va pune în funcțiune stația sa orbitală, numit ROSS.
„Nu am primit nicio indicație că ceva s-a schimbat”, a declarat Lueders pentru Reuters miercuri, adăugând că relațiile NASA cu Roscosmos rămân „ca și până acum”.
Stația Spațială Internațională, un laborator științific care se întinde pe o suprafață de dimensiunea unui teren de fotbal și orbitează la aproximativ 400 km deasupra Pământului, a fost ocupată continuu timp de mai bine de două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA și Rusia, care include și Canada, Japonia și 11 țări europene.
Staţia spaţială este una dintre ultimele colaborări dintre Statele Unite şi Rusia. Parteneriatul este periclitat de izbucnirea conflictului din Ucraina.
Conflictul din Ucraina a stârnit însă tensiuni între Roscosmos și Agenția Spațială Europeană (ESA).