Numărul stelelor pe care oamenii le pot vedea noaptea cu ochiul liber s-a redus dramatic în ultimul deceniu. De vină este iluminatul excesiv din marile aglomerări urbane, spun cercetătorii.
„Skyglow”, efectul de strălucire a cerului produs de iluminatul artificial, a crescut în fiecare an începând din 2011. „Vederea noastră asupra stelelor dispare”, a spus Christopher Kyba, cercetător la Centrul german de geoștiințe din Postdam, pentru BBC.
Kyba și colegii lui au publicat studiul lor despre acest fenomen în jurnalul științific Science după 12 ani în care au colectat datele furnizate de astronomii amatori și de cercetători care au ieșit în fiecare noapte pentru a număra stelele.
Schimbarea vizibilității stelelor pe care oamenii au raportat-o în proiectul online Globe at Night a fost echivalentă cu aproape 10% a creșterii anuale a strălucirii cerului. Acest lucru înseamnă că un copil născut într-o zonă cu 250 de stele vizibile va vedea, probabil, mai puțin de 100 în același loc peste 18 ani.
Un glob luminos, dar poluat
Cercetătorii Fabio Falchi și Salvador Bará care au studiat poluarea luminoasă spun că nu trebuie să ne lăsăm înșelați de frumusețea strălucirii metropolelor noaptea: "Privind fotografiile și înregistrările video de pe Stația Spațială Internațională cu Pământul noaptea, oamenii sunt în general uimiți de 'frumusețea' luminilor orașelor, ca și cum ar fi luminile unui brad de Crăciun."
"Ei nu-și dau seama că acestea sunt imagini ale poluării. E ca și cum ai admira frumusețea curcubeului pe care benzina îl produce în apă și nu ai recunoaște că e poluare chimică", au explicat aceștia.
Dr. Kyba spune că a sperat ca situația să se îmbunătățească în ultimii ani, fiindcă multe centre urbane și-au schimbat iluminatul în surse mai eficiente energetic. Metropolele și orașele mici, în special cele din țările dezvoltate, schimbă sursele de iluminat mai vechi cu LED-uri moderne, care sunt atent îndreptate în jos, unde lumina este necesară.
"Am sperat că dacă lumina va fi mai bine direcționată, situația se va îmbunătăți. Dar sunt atât de multe tipuri de iluminat - iluminatul străzilor, iluminat decorativ, publicitar. Așadar, cu toate acestea combinate și cu probabil mai multă lumină în general, înrăutățim strălucirea cerului", a explicat cercetătorul.
Paradoxul luminii
Potrivit unui studiu din 2022 realizat de Agenția Spațială Europeană (ESA), costul relativ redus al becurilor LED contribuie, de asemenea, la această problemă pe care o descrie ca fiind "paradoxul luminii".
"În timp ce revoluția LED a promis să reducă consumul de energie și să îmbunătățească vederea nocturnă a oamenilor, per ansamblu poluarea luminoasă a crescut. Paradoxal, cu cât iluminatul este mai ieftin și mai bun, cu atât dependența de lumină a societății este mai mare", se arată în studiul ESA.
Poluarea luminoasă nu ne împiedică doar să vedem stelele: s-a demonstrat că afectează sănătatea și perturbă obiceiurile de somn. În plus, afectează comportamentul unor animale nocturne, un studiu punând acest efect în legătură cu declinul unor insecte locale.
"N-ar trebui să fie așa", subliniază Dr. Kyba. "Există mult loc pentru îmbunătățire – dacă luminezi cu mai multă atenție, ar trebui să poți reduce strălucirea cerului, în timp ce încă luminezi pământul."
"Și amintiți-vă că poluarea luminoasă este energie risipită. Continuăm să punem acea energie luminoasă în atmosferă și poate nu asta ar trebui să facem", a adăugat el.