Cum poți economisi până la 10% din consumul de curent

Cum poți economisi până la 10% din consumul de curent

Multe aparate electrocasnice și electronice continuă să consume energie electrică chiar și atunci când sunt închise. Scoate-le din priză când nu le folosești și vei face o economie consistentă de energie electrică în fiecare lună!

Dacă nu folosești cuptorul cu microunde, e mai bine să-l scoți din priză. Și ar fi bine să te gândești și la imprimantă, la espresor, la încărcătorul laptopului și în general la toate aparatele care stau zi și noapte în priză și consumă curent, puțin câte puțin, „rotunjind” încet, dar sigur factura la energie electrică.

Merită să faci o simplă cercetare prin casă și să vezi ce prize sunt ocupate și de ce: oprind alimentarea electrică a aparatelor de care nu ai nevoie, poți face o economie lunară de curent de 5-10%, scrie CNET.

ADVERTISING

Cum faci economii dacă scoți aparatura din priză

Aparatele electrocasnice continuă să consume energie chiar și când nu funcționează, dacă încă sunt băgate în priză, potrivit Energy.gov.

Fie că sunt închiși, fie că stau în standby, unii dintre cei mai mari consumatori sunt:

  • un aparat care folosește curent pentru a ține aprins permanent un LED. Sau un afișaj care arată că aparatul e închis.
  • laptopul sau computerul desktop în sleep mode.
  • încărcătoare lăsate în priză care consumă energie, chiar dacă nu sunt conectate la dispozitivele lor.
  • playere media care continuă să caute actualizări în background.
  • telefoane cu ecrane care stau aprinse când nu sunt în modul activ, precum cele fără fir.
  • electrocasnice smart, precum frigiderele, mașinile de spălat rufe și vase, sau uscătoarele care au ecrane de tip always-on (cu afișaj permanent), conexiune la Internet și control electronic.
ADVERTISING

Câtă electricitate și câți bani economisești dacă eliberezi prizele

Mulți oameni sunt uimiți când își dau seama cât curent nefolosit ajung să plătească.

Energia electrică consumată, în medie, în modul standby power într-o locuință din Statele Unite ajunge la 5-10% pe lună, potrivit Departamentului american al Energiei. Iar scoaterea "consumatorilor tăcuți" din priză duce la o economie medie de 100 de dolari pe an.

Totuși, modul în care pot fi făcute aceste economii depinde de cât de multe aparate sunt utilizate într-o locuință și de obiceiurile de utilizare. De exemplu, un experiment educațional realizat de Universitatea de stat din Colorado a arătat că o combină audio cu funcții de radio/CD player/tape player a consumat 4 wați continuu, fie că a fost pornită sau nu. Decuplarea sa atunci când nu este pornită ar economisi de 100 de ori mai multă energie pe durata sa de utilizare.

ADVERTISING

Un studiu publicat de organizația Natural Resources Defense Council (NRDC) a descoperit că reducând folosirea ecranelor always-on s-ar economisi anual 8 miliarde de dolari în SUA prin evitarea unui consum de energie electrică de 64 de miliarde de kilowați pe an. În plus, ar proteja și mediul, prevenind eliberarea în atmosferă a 44 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Costul generat de ecranele always-on poate urca, în medie, până la 165 de dolari per locuință în Statele Unite, estimează NRDC.

Cum poate fi controlat consumul standby

Primul pas este, evident, să scoți din priză tot ce nu folosești în fiecare moment sau în mod frecvent. De exemplu, televizorul și boxele, combinele audio și media playerele, precum aparatul radio sau consola de jocuri video.

Când scoți din priză un dispozitiv lăsat la încărcat, obișnuiește-te să scoți și încărcătorul. Este surprinzător cât de mulți oameni neglijează acest aspect, lăsând în priză cabluri de alimentare când nu au nevoie de ele. Exemplele pot continua cu telefoane vechi fără fir sau cu lămpi care sunt mai mult decorative decât utile.

Totuși, poate fi greu să tot scoți și să bagi diverse aparate în priză, mai ales dacă aceasta e poziționată într-un loc greu accesibil. În această situație, poți folosi un prelungitor cu mai multe prize - caută unul cu firul suficient de lung și cu buton de pornire/oprire cu care să oprești dintr-o singură apăsare alimentarea pentru toate prizele.

Poți folosi și prize inteligente. Acestea se conectează prin bluetooth cu smartphone-ul și controlezi modul de funcționare prin programarea orelor de funcționare. Astfel, poți fixa intervalul de pornire a curentului în priza respectivă pentru alimentarea televizorului și oprirea acesteia noaptea, după ora la care obișnuiești să adormi.

Și, desigur, caută să cumperi aparate electrocasnice și electronice cu un consum cât mai mic, folosindu-te de grila colorată care indică eficiența energetică.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇