Explozia unei rachete chinezești pune în pericol peste 1.000 de sateliți

Explozia unei rachete chinezești pune în pericol peste 1.000 de sateliți

Un etaj de rachetă chineză care s-a rupt în spaţiu săptămâna aceasta a creat peste 700 de resturi, punând în pericol de coliziune peste 1.000 de sateliţi şi alte obiecte aflate într-o regiune cu trafic intens de pe orbita Pământului.

Compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat, marţi, pe orbită 18 sateliţi de Internet, ca lot inaugural al unei reţele de comunicaţii care va concura cu vasta constelaţie Starlink a companiei SpaceX a lui Elon Musk.

Partea superioară a rachetei care a transportat aceşti sateliţi pe orbită a părut să explodeze, la scurt timp după ce şi-a desfăşurat încărcătura utilă, creând un câmp mare de resturi pe care firmele americane de urmărire spaţială îl estimează la cel puţin 700 de bucăţi până în prezent.

ADVERTISING

Firma americană de urmărire spaţială LeoLabs a declarat că este probabil ca numărul de bucăţi de resturi să depăşească 900, făcând din acest eveniment unul dintre cele mai mari de până acum.

Norul de resturi, creat la aproximativ 800 km altitudine, va persista mai mulţi ani, au declarat analişti consultaţi de Reuters

Nu a fost clar dacă ruperea ultimului etaj al rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie la bord a combustibilului neutilizat.

ADVERTISING

Peste 1.100 de sateliţi şi alte obiecte din spaţiu riscă să se ciocnească de resturile rachetei chinezeşti, a declarat pentru Reuters Audrey Schaffer, vicepreşedinte pentru strategie la firma de urmărire a spaţiului Slingshot Aerospace.

"Ceea ce vedem acum este că există peste 1.100 de conjuncţii prognozate cu distanţe de ratare mai mici de 5 km în următoarele trei zile", a declarat Schaffer, adăugând că aproximativ o treime dintre aceste obiecte aflate în pericol sunt nave spaţiale active, care probabil pot fi manevrate din drum.

ADVERTISING

Restul obiectelor, a spus Schaffer, sunt bucăţi necontrolabile de deşeuri spaţiale existente, care nu au cum să se ferească de resturi, stârnind temeri în rândul multor analişti cu privire la coliziuni în cascadă.

În 2022, un etaj al rachetei Long March 6A s-a dezmembrat în spaţiu şi a creat sute de resturi, provocând critici la adresa Chinei din partea ţărilor occidentale şi a susţinătorilor sustenabilităţii spaţiale, care au afirmat că Beijingul ar trebui să controleze mai bine modul în care se debarasează de corpurile de rachetă uzate.

"Sincer, este dezamăgitor că racheta a avut din nou aceeaşi problemă", a declarat Schaffer. "Acest tip de evenimente generatoare de resturi care pot fi evitate nu ar trebui să se mai producă", a subliniat specialistul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇