Experiment revoluționar: Au fost creați primii embrioni umani sintetici

Experiment revoluționar: Au fost creați primii embrioni umani sintetici

Cercetătorii au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, un pas important care ocolește nevoia de ovule sau spermatozoizi pentru concepție, dar și cu serioase implicații etice și juridice.

Embrionii sintetici, care seamănă cu cei din primele faze ale dezvoltării umane, ar putea oferi o perspectivă crucială asupra impactului tulburărilor genetice și asupra cauzelor biologice ale avortului spontan recurent, spun oamenii de știință.

Embrionii obținuți nu au o inimă care bate sau un creier în primele faze de dezvoltare, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Aceste structuri, crescute individual dintr-o singură celulă stem embrionară, au atins gradul inițial de dezvoltare cunoscut drept gastrulație, când embrionul trece de la o întindere continuă de celule la formarea unor linii de celule și stabilirea elementelor de bază ale corpului.

În această fază incipientă, modelul obținut în laborator a arătat prezența celulelor primordiale care sunt precursoare ale ovulului și spermei.

"Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor (stem embrionare)", a spus prof. Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea Cambridge și Institutul de Tehnologie din California.

ADVERTISING

Nu există nicio perspectivă pe termen scurt pentru folosirea clinică a embrionilor sintetici. Implantarea lor în uterul unei paciente ar fi ilegală și încă nu este clar dacă aceste structuri pot continua să se maturizeze dincolo de primele faze de dezvoltare.

Oamenii de știință încearcă să folosească embrionii sintetici pentru a descifra perioada necunoscută a dezvoltării, întrucât legislația permite cultivarea embrionilor în laborator doar până la termenul de 14 zile.

"Ideea este că, dacă modelezi dezvoltarea embrionară umană normală folosind celule stem, poți să obții o mulțime de informații despre cum ne începem dezvoltarea, ce anume poate merge prost, fără să fie nevoie să folosești embrioni timpurii pentru cercetare", a explicat Robin Lovell-Badge, de la Institutul Francis Crick din Londra.

ADVERTISING

Cercetarea ridică, însă, probleme etice și juridice serioase, întrucât entitățile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislația actuală din majoritatea țărilor.

Există, de asemenea, o întrebare fără răspuns: pot aceste structuri, teoretic, să devină o ființă vie? Până acum, embrionii sintetici obținuți din celulele șoarecilor au fost aproape identici cu embrionii animalelor vii.

În aprilie, cercetătorii din China au creat embrioni sintetici din celule de maimuță și i-au implantat în uterul maimuțelor adulte. Unele dintre ele au avut semne inițiale de gestație, dar niciuna nu a continuat procesul în următoarele zile. Savanții nu știu clar dacă piedica spre o dezvoltare avansată a embrionilor e de natură tehnică sau are o cauză biologică mai profundă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇