Eveniment cosmic la marginea galaxiei Calea Lactee: Cea mai masivă coliziune între găuri negre detectată vreodată

Eveniment cosmic la marginea galaxiei Calea Lactee: Cea mai masivă coliziune între găuri negre detectată vreodată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat detectarea celei mai masive fuziuni de găuri negre înregistrate până acum, care a condus la formarea unei găuri negre cu o masă aproximativă de 225 de ori mai mare decât cea a Soarelui. E vorba despre un eveniment cosmic spectaculos, care ar putea schimba radical modul în care înțelegem formarea și evoluția găurilor negre.

Evenimentul cosmic, denumit GW 231123 și petrecut la marginea galaxiei noastre, a implicat coliziunea a două găuri negre cu mase estimate la 100 și 140 de mase solare. Ce-a rezultat? O gaură neagră finală cu o masă de peste 225 de Sori, depășind cu mult recordul anterior de 142 de mase solare, după cum scrie Universe Today.

”Aceasta este cea mai masivă pereche de găuri negre observată vreodată prin unde gravitaționale și reprezintă o provocare reală pentru modelele actuale de formare a găurilor negre,” a declarat Mark Hannam, astrofizician la Universitatea Cardiff, Marea Britanie, referindu-se la evenimentul detectat pe 23 noiembrie 2023 prin intermediul undelor gravitaționale – vibrații ale spațiului-timp generate de coliziuni cosmice extreme.

Modelele standard de evoluție stelară susțin că găurile negre care iau naștere prin colapsul unui nucleu stelar nu ar trebui să depășească 40 – 60 de mase solare. Peste acest prag, teoretic, stelele explodează într-o supernovă de instabilitate de pereche, un fenomen care distruge complet miezul și nu lasă în urmă nicio gaură neagră.

Însă ambele găuri negre implicate în coliziunea GW 231123 par să depășească acest prag. Astfel, este foarte probabil ca ele să fie rezultatul unor coliziuni anterioare cu alte găuri negre mai mici – un proces cunoscut sub numele de creștere ierarhică.

GW 231123 ar putea reprezenta o piesă-cheie în înțelegerea modului în care găurile negre supermasive se formează, acele structuri uriașe care se află în centrul galaxiilor și au mase de milioane sau chiar miliarde de ori mai mari decât Soarele.

”Va dura ani întregi pentru a analiza complet semnalul și a înțelege toate implicațiile sale,” a declarat și Gregorio Carullo, fizician la Universitatea din Birmingham.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇