Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare – CERN a făcut un pas important în direcţia construirii unui accelerator de particule sub forma unui inel superconductor cu circumferinţa de 100 de kilometri, proiectul fiind aprobat în unanimitate de Consiliul CERN pe 19 iunie.
Costurile sunt estimate la cel puţin 21 de miliarde de euro, relatează Nature.
Viitorul accelerator de particule, Future Circular Collider (FCC), va fi mai mare decât actualul dispozitiv de acest gen al CERN, Large Hadron Collide (LHC), cel mai puternic din lume la ora actuală.
Noul dispozitiv va furniza coliziuni elecroni-pozitroni până la mijlocul secolului şi le va permite oamenilor de ştiinţă să studieze proprietăţile bosonului Higgs.
CERN plănuieşte să înceapă în 2038 să construiască noul accelerator de particule, care va fi dezvoltat in două etape. Până atunci, va continua să lucreze cu o versiune îmbunătăţită a LHC, care se va numi High Luminosity LHC şi care se află în prezent în construcţie.
În ceea ce priveşte finanţarea, cercetătorii CERN vor fi nevoiţi să caute fonduri dincolo de bugetul obişnuit alocat de statele membre, mai spune sursa citată.
Potrivit fostului director general al CERN Chris Llewellyn-Smith, state din afara Europei ca SUA, Japonia şi China s-ar putea alătura organizaţiei, formând o structura globală.
Aprobarea de către Consiliul CERN nu dă încă undă verde proiectului.
C.S.