Oamenii de știință au înregistrat cea mai lungă avalanșă submarină de sedimente, care s-a întins pe o distanță de peste 1.100 de kilometri și a durat două zile, pe fundul Oceanului Atlantic.
Descoperirea a fost întâmplătoare, notează BBC, fiind făcută după ce niște cabluri submarine de telecomunicații s-au rupt.
Avalanșa a pornit de la gura de vărsare a fluviului Congo în Oceanul Atlantic. Un volum măsurând mai mult de un kilometru cub de nisip și noroi a fost purtat de curenții fluviului și a coborât în adâncuri. Acest val imens de sedimente s-a deplasat timp de două zile încontinuu, parcurgînd mai mult de 1.100 de kilometri pe fundul Atlanticului.
Evenimentul ar fi trecut neobservat, dacă avalanșa nu ar fi rupt două cabluri submarine de telecomunicații, care au încetinit traficul de date dintre Nigeria și Africa de Sud.
De asemenea, la descoperire a contribuit și faptul că cercetătorii au montat din timp instrumente de măsurare a curenților și vitezei sedimentelor de-a lungul canionului Congo.
"Avem o serie de instrumente oceanografice care au fost lovite de avalanșă, care le-a smuls din suportul lor de pe fundul oceanului și s-au ridicat la suprafață, trimițându-ne un e-mail", a declarat prof. Peter Talling de la Universitatea Durham, din Marea Britanie.
Citește și A fost dezlegat misterul craterelor uriașe apărute din senin în Siberia
Avalanșa subacvatică a început pe 14 ianuarie 2020. A fost raportată abia acum pentru că cercetătorii au avut nevoie de timp ca să recupereze toți senzorii și să analizeze datele.
Mai mult de 99% din traficul de date dintre continente are loc prin aceste cabluri submarine, inclusiv transferuri zilnice de bani, în valoare de mii de miliarde de dolari.
Vezi și „Ingredientele vieții” au fost descoperite în Australia. Cât de vechi sunt