Doi pensionari olandezi sunt primii din țara lor care s-au mutat într-o locuință scoasă la imprimantă.
Casa cu aspect futurist a fost proiectată să arate ca o stâncă, pentru a se încadra mai bine în peisaj. E amplasată în sudul Olandei, la Eindhoven.
A fost creată în cadrul unui amplu proiect numit Milestone (Piatra de temelie – n.red.), care a fost lansat de Universitatea de tehnologie din Eindhoven, în parteneriat cu primăria locală, cu dezvoltatorul imobiliar Vestada și cu mai mulți specialiști din domeniu, potrivit CNN.
Toți acești specialiști și finanțatori și-au propus să impună o nouă tendință în construcții: aceea a caselor scoase la imprimanta 3D. Spre deosebire de o imprimantă normală, care funcționează cu cerneală, cea pentru case folosește ciment.
Vorbim, de fapt, despre un robot care are un braț mecanic. Acest braț – care se poate mișca în 7 direcții – printează, strat cu strat, orice element din beton.
Constructorii au creat mai întâi la această imprimantă, amplasată într-o fabrică din Eindhoven, 24 de corpuri distincte din ciment. Textura indică faptul că s-a turnat strat peste strat. Totul a durat doar 120 de ore.
The Guardian a publicat un reportaj cu întregul proces de realizare a casei:
Apoi au transportat corpurile într-un loc dinainte stabilit și le-au asamblat pe o fundație.
Și au dat anunț că sunt în cautare de chiriași, care să locuiască o vreme în această primă casă scoasă la imprimantă.
Primii care au răspuns anunțului au fost Elize Lutz (71 de ani) și Harrie Dekkers (67 de ani) - ambii comercianți olandezi care s-au pensionat.
Dekker a declarat pentru CNN că își doreau de mult un loc interesant în care să locuiască. Iar prima casă scoasă la imprimantă, care e și integral mobilată și utilată, li s-a părut o idee extraordinară.
Cei doi au fost foarte încântați când au primit și cheia electronică a casei.
Această casă din Olanda nu este prima din lume scoasă la imprimantă. În SUA s-a mai imprimat una în 2017 și a fost scoasă la vânzare cu 299.000 de dolari.
În Mexic, în 2019, s-a imprimat un cartier întreg.
Acum – cu debutul proiectului Milestone în Olanda – constructorii se așteaptă și la o creștere a cererii.
Și speră că, încetul cu încetul, tendința va prinde pe piața construcțiilor și vor începe să scadă și prețurile.
Citește și: