Astronomii au descoperit o planetă îndepărtată care ne poate ajuta să ne facem o idee despre cum ar putea arăta Pământul peste 8 miliarde de ani.
Numită KMT-2020-BLG-0414 și situată la 4.000 de ani-lumină depărtare de Pământ, planeta este una stâncoasă, ce orbitează în jurul unei pitice albe, adică rămășițele incandescente ale unei stele.
Se așteaptă ca Soarele nostru să se transforme, la rândul său, într-o pitică albă, peste aproximativ 5 miliarde de ani.
Înainte de asta, însă, Soarele va intra mai întâi într-o fază de gigantă roșie, extinzându-se și consumând planetele Mercur, Venus și, posibil, chiar Pământul și Marte. Dacă planeta noastră va scăpa, ar putea semăna în cele din urmă cu această planetă îndepărtată, se arată într-un studiu publicat de jurnalul Nature Astronomy.
Avem o scăpare
„Nu avem în prezent un consens dacă Pământul va putea evita să fie înghițit de giganta roșie peste 6 miliarde de ani”, a declarat Keming Zhang, autorul principal al studiului și astronom la Universitatea din California, San Diego.
„În orice caz, planeta Pământ va mai fi locuibilă doar pentru aproximativ încă un miliard de ani, moment în care oceanele Pământului ar fi vaporizate de efectul de seră accelerat; cu mult înainte ca riscul de a fi înghițit de giganta roșie să devină relevant”, a mai spus acesta, citat de Live Science.
„Pe măsură ce soarele devine o gigantă roșie, zona locuibilă se va muta în jurul orbitei lui Jupiter și Saturn, iar multe dintre aceste luni vor deveni planete oceanice. Cred că, în acest caz, umanitatea ar putea migra acolo”, a mai spus cercetătorul.