Albinele pot fi ''instruite'' să detecteze COVID-19. De ce ne-ar fi aşa ceva de folos

Albinele pot fi ''instruite'' să detecteze COVID-19. De ce ne-ar fi aşa ceva de folos

Cercetătorii olandezi au ”instruit” albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde.

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-a uoferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-au expus la probe infectate cu COVID-19, relatează Reuters.

ADVERTISING

Albinele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

După ce s-au obişnuit cu acest sistem, albinele au reuşit să-şi întindă trompa în mod spontan pentru a primi o recompensă atunci când li s-a prezentat o probă infectată, a declarat Wim van der Poel, profesor de virologie care a participat la proiect.

"Adunăm albine normale de la un apicultor şi le punem în hamuri", a spus el. "Imediat după ce le prezentăm o probă pozitivă le oferim apă cu zahăr, iar albinele îşi întind trompa pentru a lua apa cu zahăr", a afirmat el.

Faptul că albinele îşi întind trompele, care se aseamănă cu un pai, pentru a bea este confirmarea unui rezultat pozitiv al testului de COVID-19, conform cercetătorilor.

Poate dura ore sau zile pentru a obţine rezultatul testului COVID-19, însă răspunsul albinelor este imediat. Metoda este de asemenea ieftină, ceea ce o face utilă pentru ţările în care testele sunt rare, au spus ei.

Cu toate acestea, Dirk de Graaf, un profesor care studiază albinele, insectele şi imunologia animală la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat că nu vede această tehnică înlocuind formele mai convenţionale de testare COVID-19 în viitorul apropiat.

"Este o idee bună, însă aş prefera să fac teste folosind mai degrabă instrumente clasice de diagnostic decât albine. Sunt un mare iubitor de albine, însă aş folosi albinele în alte scopuri decât detectarea COVID-19", a mai spus el.

Tehnica "adulmecării de către insecte" a fost testată de Departamentul de Apărare al SUA pentru a detecta explozivi şi toxine în anii 1990.

ADVERTISING

Până acum, doar câinii au fost folosiți în tot mai multe locuri din lume pentru a detecta pacienții infectați cu Covid 19.

Finlandezii au anunțat încă din septembrie 2020 să au apelat la ajutorul câinilor pentru a depista călătorii infectați cu SARS-CoV-2 de pe aeroportul din Helsinki.

Ulterior, inclusiv la Sibiu câinii polițiști sunt antrenați să detecteze bolnavii de COVID-19.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇