Acești șobolani uriași pot fi cea mai eficientă armă împotriva unei activități criminale de amploare

Acești șobolani uriași pot fi cea mai eficientă armă împotriva unei activități criminale de amploare

Un ONG din Tanzania a găsit un aliat surprinzător pentru susținerea eforturilor sale în vederea conservării faunei sălbatice.

Șobolani de mărimea unor pisici sunt dresați să detecteze produse de contrabandă provenite de la animale sălbatice, o piață estimată la 23 de miliarde de dolari pe an.

„Animalele sălbatice sunt considerate o marfă cu risc scăzut. Din păcate, crima organizată exploatează punctele slabe ale metodelor de detectare din porturi, porturi maritime și aeroporturi, în special în Africa”, explică Crawford Allan, vicepreședinte pentru infracțiuni împotriva naturii și politici de susținere în cadrul WWF SUA, pentru CNN.

ADVERTISING

Traficanții recurg la diverse strategii pentru a ascunde bunurile de contrabandă în timpul controalelor vizuale și cu raze X. De pildă, fildeșul poate fi vopsit pentru a semăna cu lemnul, poate fi ascuns printre mărfuri agricole sau poate fi tăiat sub forma unor batoane de ciocolată care sunt apoi acoperite în ciocolată și învelite în ambalaje.

Dotați cu un simț al mirosului extraordinar, șobolanii africani uriași și-au demonstrat deja eficiența în a detecta mine de teren, cazuri de tuberculoză și chiar în a găsi supraviețuitori printre dărâmături în urma dezastrelor naturale.

ADVERTISING

Conform unui studiu realizat de organizația non-profit APOPO, aceste animale au fost dresate cu succes și pentru a recunoaște mirosul unor bunuri frecvent traficate din Africa, precum colții de elefant, coarnele de rinocer, solzii de pangolin și lemnul negru african.

Potrivit cercetătorilor, șobolanii pot fi văzuți ca un „instrument suplimentar” alături de câini, care sunt deja folosiți pentru combaterea contrabandei de acest tip.

Rozătoarele au câteva avantaje în plus – sunt mici, agile, mai ieftin de dresat și de întreținut și mai ușor de transportat, lucruri care pot face diferența în condițiile în care comerțul ilegal cu produse de origine animală provine din unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇