2020 se încheie cu o surpriză pe cer: Un eveniment în premieră după 800 de ani. Unde și când trebuie să te uiți

Acest fenomen este numit conjuncție, iar pentru că această aliniere specială are loc pe 21 decembrie oamenii îi mai spun şi Steaua Crăciunului.
2020 se încheie cu o surpriză pe cer: Un eveniment în premieră după 800 de ani. Unde și când trebuie să te uiți
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 2020 continuă să surprindă, dar de această data avem parte de ceva pozitiv, o surpriză din punct de vedere astronomic.

Planetele Saturn și Jupiter se vor apropia extrem de mult. Acest fenomen de apropiere a celor două planete se întâmplă o dată la câteva zeci de ani, dar o apropiere ca cea din acest an este destul de rară și nu s-a mai întâmplat de cateva sute de ani, 800 mai exact, conform specialiștilor externi.

Aceștia spun că cele două planete se vor apropia atât de mult încât vor părea că se ating, formând un punct extrem de luminos. Acest fenomen este numit conjuncție, iar pentru că această aliniere specială are loc pe 21 decembrie oamenii îi mai spun şi Steaua Crăciunului.

ADVERTISING

„Avem două planete pe cer, Jupiter și Saturn, care se rotesc în jurul Soarelui, ca și Pământul. Pe cer se văd în locuri diferite de obicei, dacă stai să te uiți. Se întâmplă ca uneori de aici de pe Pământ, și doar de pe Pământ, Jupiter si Saturn să se vadă una lângă alta pe cer.

Nu o să fie una peste alta sau să se confunde, dar vor fi destul de aproape una de alta. Asta se numește conjuncție”, a declarat pentru SpotMedia.ro Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

ADVERTISING

Ce este special în acest an

Specialistul ne-a explicat de ce fenomenul din acest an este special.

„Pentru că planetele astea se rotesc lent în jurul Soarelui, Jupiter în 12 ani și Saturn în 30, se potrivesc greu una lânga alta. De asta se întâmplă să fie la sute de ani. Cam la 30 de ani ele se apropie una de alta, dar nu așa de mult ca acum”, a punctat Sonka.

De unde se poate observa în București

Fenomenul va fi destul de greu de observat din orașe, dar sunt șanse. De exemplu, din București, ar putea fi observat de pe Lacul Morii.

ADVERTISING

„O să fie greu de văzut, că aceste planete se văd la orizont. Cei care sunt în oraș nu vor putea, pentru că sunt blocuri, este greu de observat. Din București se poate observa de pe Lacul Morii. De la ora 17:00, se poate vedea conjuncția”, a adăugat Adrian Sonka.

Când vom putea revedea fenomenul

Cele două planete vor putea fi văzute până aproape de ora 19:00. O conjuncție mai puțin strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, cele două planete putând fi văzute înainte de răsăritul Soarelui.

Însă următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080.

Tot pe 21 decembrie se va produce solstițiul de iarnă, adică ziua în care Soarele se va afla (la miezul zilei) la cea mai mică înălțime deasupra orizontului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇