Topul celor mai slabe parole din lume și din România: Aproape toate pot fi sparte în mai puțin de o secundă

Topul celor mai slabe parole din lume și din România: Aproape toate pot fi sparte în mai puțin de o secundă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele mai folosite parole din lume sunt cel mai ușor de descifrat în cazul unui atac cibernetic. Utilizarea lor echivalează cu o siguranță informatică apropiată de zero

Poate fi teribil de greu să te apuci să-ți storci creierul pentru a gândi o parolă puternică. Dar ar fi și mai dureros ca datele online banking, mailurile și datele de conectare pe platformele online și de streaming să ajungă pe mâinile unui hacker.

Un studiu recent, realizat de cercetători independenți în colaborare cu NordPass, un instrument de management al parolelor creat de echipa din spatele platformei NordVPN, a identificat cele mai slabe 200 de parole din lume folosite în 2023, relatează CNBC.

ADVERTISING

Lista parolelor a fost întocmită în urma analizării incidentelor de securitate informatică. Cercetătorii independenți au evaluat o bază de date de 4,3 TB extrasă din diferite surse publice, inclusiv din cele de pe dark internet.

Din primele 20 de parole, 17 pot fi sparte în mai puțin de o secundă, așa că utilizatorii trebuie să se gândească de două ori dacă vor să folosească mereu cele mai simple combinații pentru a-și proteja conturile.

Conform așteptărilor, cele mai populare parole sunt formate din cele mai comode și mai ușor de ținut minte combinații. Oamenii preferă să folosească parole simple și intuitive, chiar dacă numai în SUA 53 de milioane de persoane au fost vizate de atacuri informatice în prima jumătate a anului trecut, conform datelor AAG.

ADVERTISING

Studiul NordPass a arătat că 86% din atacuri implică folosirea unor date de logare furate, iar conturile online, e-mailurile și parolele reprezintă aproape 20% din cele mai vândute date pe dark internet.

Top 20 cele mai folosite parole în 2023

  • în funcție de numărul de utilizări
top-parole
top-parole-2
Sursa: NordPass

"123456" este greu de întrecut - potrivit studiului, a ieșit pe primul loc în patru din ultimii cinci ani. În schimb, cea de pe locul doi, "admin", nu a fost în top 200 în acest interval de timp.

Studiul arată și care sunt cele mai utilizate parole în funcție de categorii.

Parola numărul unu pentru site-urile de comerț online, conturile de email, dispozitive electronice și platforme de streaming este tot "123456", în timp ce "UNKNOWN" e pe primul loc la platforme de socializare, conturi financiare și telefoane mobile.

ADVERTISING

Din cele mai folosite 20 de parole în China, 11 sunt formate doar din cifre.

Britanicii sunt atât de pasionați de fotbal, încât parolele lor conțin numele unor echipe de fotnal - "liverpool", "arsenal" și "chelsea" ocupă locul 4, 6 și 10.

Iată și topul celor mai slabe parole din România:

  1. admin / 15,118 utilizări
  2. 123456 / 8.375
  3. 123456789 / 4.495
  4. password / 4.414
  5. 12345678 / 4.019
  6. digi / 3.321
  7. parola / 2.810
  8. qwqwqwqw / 2.602

Toate aceste combinații pot fi sparte într-o secundă sau mai puțin.

Cei de la NordPass au depistat, însă, și câteva parole greu de spart folosite în țara noastră: "gavrila123*-" (2.363 de utilizări) rezistă 11 luni, iar "viatavesnica26" (2.040 de utilizări) are o "viață aproape veșnică", pentru că poate fi spartă abia în câteva secole.

ro1
ro2
eo3
Sursa: NordPass

Experții oferă și câteva sfaturi pentru a-ți întări securitatea informatică:

  • schimbă parolele periodic;
  • parolele trebuie să aibă cel puțin 20 de caractere și să includă numere, majuscule și litere obișnuite, precum și simboluri;
  • evită folosirea unor informații personale precum date de naștere, nume sau cuvinte comune;
  • nu folosi aceeași parolă pe mai mult de un site;
  • apelează la cheile de acces, pentru a utiliza o amprentă, o scanare a feței sau un PIN când accesezi un dispozitiv sau o aplicație.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇