SUA interzic programele antivirus rusești Kaspersky tuturor cetățenilor americani UPDATE Sancțiuni pentru conducere

SUA interzic programele antivirus rusești Kaspersky tuturor cetățenilor americani <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Sancțiuni pentru conducere

Washingtonul a anunţat interzicerea programelor antivirus ruseşti Kaspersky în SUA, precum şi pentru cetăţenii americani peste tot în lume, reproşând firmei apropierea sa de Moscova. De asemenea, SUA au sancţionat 12 persoane cu funcţii de conducere superioară la AO Kaspersky Lab, invocând riscurile de securitate cibernetică

„Kaspersky nu va mai putea, între alte activităţi, să vândă softurile sale în SUA sau să furnizeze actualizări ale softurilor deja utilizate”, a anunţat Departamentul Comerţului al SUA într-un comunicat.

„Interdicţia se aplică şi societăţilor afiliate, filiale şi societăţi-mamă ale Kaspersky Lab", a precizat ministerul american citat de AFP.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Kaspersky va fi autorizat să-şi desfăşoare unele activităţi până pe 29 septembrie, pentru a le da clienţilor timp să găsească o alternativă.

De asemenea, trei entităţi legate de Kaspersky au fost adăugate pe lista neagră a Washingtonului, „pentru cooperarea lor cu autorităţile militare şi cu serviciile de informaţii ruse în vederea sprijinirii obiectivelor guvernului rus în materie de spionaj cibernetic".

Companiile şi persoanele private care vor continua să utilizeze antivirusul Kaspersky nu se expun cu toate acestea unor sancţiuni din partea SUA, însă sunt avertizate în legătură cu riscurile legate de securitatea cibernetică, precizează Departamentul Comerţului.

ADVERTISING

„Rusia a arătat de nenumărate ori că are capacitatea şi intenţia de a exploata companii ruse, precum Kaspersky Lab, pentru a aduna şi exploata informaţii americane sensibile", a comentat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, citată în comunicat.

Această acţiune „este vitală pentru securitatea noastră internă şi va apăra mai bine informaţiile personale şi viaţa privată a numeroşi americani", a declarat şi secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas.

Interzis agențiilor federale din 2017

Nu este prima dată când Washingtonul ia măsuri ce vizează Kaspersky. Softul fusese interzis agenţiilor federale încă din 2017.

ADVERTISING

De asemenea, în martie 2022, Comisia federală pentru Comunicaţii a SUA a adăugat produsele, soluţiile şi serviciile de securitate furnizate, direct sau indirect, de Kaspersky, pe „lista echipamentelor şi serviciilor de comunicare ce constituie o ameninţare pentru securitatea internă".

Multinaţionala Kaspersky are birouri în 31 de ţări şi clienţi în peste 200 de state şi teritorii, a detaliat Departamentul Comerţului.

Grupul furnizează programe antivirus şi alte produse şi servicii legate de securitatea cibernetică pentru peste 400 de milioane de utilizatori şi 270.000 de companii din lume.

Membri ai conducerii, sancționați

De asemenea, SUA au sancţionat, vineri, 12 persoane cu funcţii de conducere superioară la AO Kaspersky Lab, invocând riscurile de securitate cibernetică, transmite Reuters.

Sancţiunile au vizat conducerea companiei, inclusiv directorul de dezvoltare a afacerilor, directorul de operaţiuni, directorul juridic, şeful de comunicare corporativă şi alţii.

„Acţiunea de astăzi împotriva conducerii Kaspersky Lab subliniază angajamentul nostru de a asigura integritatea domeniului nostru cibernetic şi de a ne proteja cetăţenii împotriva ameninţărilor cibernetice rău intenţionate”, a declarat subsecretarul pentru Trezorerie, Brian Nelson, într-o declaraţie.

Măsurile arată că administraţia Biden încearcă să elimine orice risc de atacuri cibernetice ruseşti care decurg din software-ul Kaspersky şi continuă să restricţioneze Moscova, deoarece efortul său de război în Ucraina şi-a recăpătat amploarea, iar Statele Unite au rămas fără sancţiuni pe care le pot impune Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇