Oculus Quest 2: cei mai buni ochelari VR din 2021?

Oculus Quest 2: cei mai buni ochelari VR din 2021?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă-ți plac experiențele noi, în special cele digitale și jocurile pe calculator sau TV, n-ar trebui să eziți și în ceea ce privește testarea unor perechi de ochelari VR, asta dacă nu i-ai încercat deja. Desigur, piața a evoluat și la capitolul gaming. Pe lângă Play Station și Xbox, dar și alături de celelalte modele de ochelari VR, astăzi regăsim pe piață și modelul de ochelari virtuali Oculus Quest 2 creați de către cei de la Facebook, meniți să ofere o experiență inedită și 1:1 cu experiențele reale de care te poți bucura în viața de zi cu zi. 

Așadar, dacă te regăsești în rândurile de mai sus, cu siguranță acest material va prezenta interes pentru tine, deoarece vei descoperi toate informațiile pe care trebuie să le știi despre ochelarii Oculus Quest 2, dar și despre ochelarii VR în general. 

Ce sunt ochelarii VR?

Ochelarii VR sunt o serie de dispozitive cu lentile integrate, prevăzute într-un kit complet alături de o serie de controlere de joc, prin intermediul cărora ești proiectat vizual direct în inima jocului. Acești ochelari construiesc atât de bine realitatea virtuală, încât vei avea impresia că ești cu adevărat parte dintr-o experiență ce are loc în viața obișnuită, mai ales cu noile optimizări și îmbunătățiri aduse acestora.

Prin intermediul controllerelor, poți realiza orice comandă urmând ca, ecranul dispozitivului VR să-și ajusteze pelicula prin intermediul unor senzori ce detectează mișcările utilizatorilor.  

Desigur, pe piață sunt mai multe modele de ochelari VR. Variantele performanțe vin integrate inclusiv cu sistem audio, controller, dar și cu microfon, fiind prevăzute inclusiv cu o rezoluție a ecranului de calitate ce permite o modalitate de vizualizare HD, în timp ce modelele basic sunt alcătuite din dispozitivul efectiv cu proprietăți pe măsură. 

ADVERTISING

Asta înseamnă că, pentru o pereche de ochelari VR mai performanți, va trebui să investești o sumă mai ridicată de bani, iar experiența din cele din urmă va fi una pe măsură. 

Cum să alegi o pereche de ochelari VR?

Fiind parte a dispozitivelor inteligente disponibile astăzi pe piață, alegerea unei perechi de ochelari VR nu este deloc ușoară. Însă, ți-am pregătit și un mic ghid prin intermediul căruia să poți analiza cu ușurință cele mai importante caracteristici astfel încât să faci cea mai bună achiziție. 

Grade de libertate

Gradele de libertate îți vor influența și calitatea experienței virtuale. Din acest punct de vedere poți găsi atât ochelari VR cu unghi de vizualizare de 180°, dar modelele de top vin cu un grad de vizualizare de chiar 360°. Vei găsi mențiunea privind unghiul de vizualizare atât pe site-ul furnizorilor, dar și pe lista aspectelor tehnice pe care le poți analiza la raft, atunci când îți achiziționezi o pereche de ochelari VR din magazine. 

Rezoluție

O rezoluție mai bună va însemna în mod evident o precizie mai ridicată la detalii, ceea ce va influența la rândul ei calitatea imaginii. Ca prin urmare, poți găsi ochelari cu o rezoluție egală sau mult mai mare ca cea a dispozitivelor curente, precum cea de 1832x1920 pixeli. 

Conectivitate

Trebuie să fii foarte atent și la tipul de conectivitate deoarece, vei întâlni atât ochelari compatibili cu calculatoarele clasice, dar și ochelari cu monitor propriu sau conectivitate cu smartphone-ul mobil. De aceea este foarte important să nu alegi o pereche de ochelari VR la întâmplare, ci să ții cont de modalitatea cum urmează să-i folosești și să dispui de dispozitivele cu care poți să le asociezi. 

ADVERTISING

Brand

Nu există brand bun sau rău, iar asta o vedem și în practică, de la cei care au testat pe propria lor piele proprii lor ochelari VR și care au putut face comparații. Există, de asemenea, multiple mărci populare pentru care poți opta la care, anumite firme renumite la nivel global au încercat să-și pună amprenta prin diferite funcții care mai de care mai ample și prin intermediul cărora să se evidențieze față de mărcile competitoare. Oculus Quest este una dintre ele. 

Funcții

În ceea ce privește funcțiile, aici trebuie să analizezi performanțele. Dacă vrei un model mai special și mai modern, te vei orienta către kit-urile VR complete ce dispun atât de ochelari, cât și de senzori de mișcare, o varietate largă de comenzi ce pot fi personalizate în funcție de experiența dorită de utilizare etc. 

SIgur, cu cât vei beneficia de mai multe funcții, cu atât va trebui să investești mai mult, dar te vei bucura de o experiență net mai superioară. Îți recomandăm însă să ții cont și de faptul că, cu cât ochelarii sunt mai performanți și mai ales dacă ești la prima ta pereche de ochelari, cu atât mai mult șansele de a avea o senzație aparentă de rău de mișcare sunt mai mari.

De ce să alegi Oculus Quest 2?

Dacă ai încercat sau ești posesorul primului model de Oculus lansat în 2019, cu siguranță ai așteptat cu nerăbdare și lansarea Oculus Quest 2. Noul este o versiune mult mai îmbunătățită, atât din punct de vedere al fiabilității, cât și al performanțelor. 

De exemplu, Oculus Quest 2 atinge jumătate din greutatea primului model și este prevăzut cu o rată de refresh de 72 Hz la care producătorii urmează să facă upgrade pentru a atinge cu succes o rată de refresh de până la 90 Hz.

ADVERTISING

Acești ochelari VR funcționează în mod independent și sunt concepuți pentru a fi compatibili cu telefonul mobil, permițând derularea jocurilor preferate direct de pe telefonul tău mobil. 

Oculus 2 dispune de un procesor Snapdragon, rezoluție de 1832x1920 pixeli și poate oferi performanțe excelente atunci când este asociat cu un smartphone pe măsura acestuia. 

Funcționarea căștii se realizează în mod intuitiv și poți să le asociezi inclusiv cu PC-ul prin intermediul unui cablu dedicat. 

Casca dispune 4 camere integrate și vine la pachet cu 2 controllere, un cablu de încărcare și încărcătorul aferent, precum și cu 2 baterii AA.

Pentru a putea utiliza Oculus Quest 2 va fi necesar să-ți realizezi un cont Oculus însă, noutatea o reprezintă obligativitatea de a te conecta cu un cont de Facebook. Desigur, conexiunea la dispozitivul mamă se face prin intermediul conexiunii Wi-fi.

Cu aceste performanțe, Oculus Quest 2 s-a transformat într-unul dintre cel mai mari competitori de pe piața dispozitivelor cu și despre realitatea augmentată. 

Oculus Quest 2 vs. Oculus Quest 1

Dacă ești deținătorul primului model de Oculus Quest este foarte probabil să-ți pui întrebarea dacă se merită să investești și în Oculus 2. 

Ei bine, dacă vrei să dispui de cea mai nouă tehnologie în domeniul ochelarilor VR, cu siguranță se merită să investești în cel mai nou model, mai ales dacă banii nu reprezintă o problemă pentru tine. 

Noul model este cu mult mai performant decât versiunea anterioară, având și un design mai ergonomic, o greutate mai redusă ce-l face mai plăcut și mai simplu în utilizare. 

Totodată, versiunea veche funcționa în mod independent doar cu un cont dedicat Oculus, în timp ce se presupune că, pentru noua versiune, se presupune că se dorește colectarea datelor și memorarea experiențelor în utilizare pentru îmbunătățirea acestora. 

Evident, noul model are un frame work, o rezoluție, respectiv memorie RAM, mai mari, deci o calitate mult mai bună.

Îți poate fi util de asemenea să știi că, poți în continuare să parcurgi o serie de experiențe alături de cei care dețin varianta Oculus Quest 1 prin intermediul contului de bază Oculus. Dar dacă ai plăcerea, poți conecta această pereche de ochelari inclusiv la Xbox.

Câte tipuri de Oculus Quest 2 există?

În prezent există două modele de căști VR Oculus Quest 2. Ambele prezintă proprietăți similare, diferența fiind la nivelul memoriei interne disponibile de 128 GB, respectiv 256 GB. 

Ambele își păstrează aceleași performanțe de bază atât la capitolul design și funcționalitate, cât și în ceea ce privește conținutul pachetului și accesoriile disponibile, rezoluția etc.

Vei putea realiza prin intermediul ambelor perechi de ochelari toate operațiunile pe care ți le dorești, iar prin intermediul unei memorii mai generoase vei putea în mod evident să dispui de întreg spațiul necesar pentru a derula mai multe tipuri de jocuri și cu performanțe mult mai ample. Dar asta nu înseamnă că vei fi dezamăgit de varianta cu o memorie mai redusă care, la rândul ei, se va ridica cu succes la nivelul așteptărilor tale. 

Cât costă o pereche de ochelari VR Oculus Quest 2?

În funcție de modelul de ochelari pe care dorești să-l alegi, va fi influențat și costul de achiziție. Prețul pentru versiunea Oculus Quest 2 cu memorie de 126GB atinge costul aproximativ de 2300 lei, în timp ce pentru versiunea cea mai performantă, cu memorie dublă, va fi necesar să cheltuiești cu aproximativ 500 lei mai mult. Desigur, aceste prețuri sunt orientative și variază de la un vânzător la altul, costul fiind influențat și de fluctuațiile de preț de pe piață și/sau de promoții.

De exemplu, alegând să comanzi o pereche de ochelari VR Oculus Quest 2 din magazinele online, nu doar că ai șanse mai mari să găsești disponibile ambele modele pe care este puțin probabil să le găsești peste tot, în magazinele fizice, dar în același timp vei putea beneficia și de o serie de promoții speciale și reduceri care te vor ajuta să-ți achiziționezi acest model de ochelari de realitate virtuală și augmentată la un preț mult mai mic și mai bun. 

Practic, magazinele online îți vor veni în permanență în ajutor ca să te poți bucura de un preț corect corelat cu bugetul disponibil și cu performanțele pe care ți le dorești de la un astfel de gadget. Magazinul evoMAG este importator oficial al ochelarilor Oculus Quest, pe care-i poți avea cu livrare direct la ușa casei tale. 

Oculus Quest vs. alți ochelari VR

Care este diferența dintre ochelarii de realitate virtuală Quest și alți ochelari de acest fel, disponibili pe piață?

Este o întrebare foarte bună, la care este simplu de oferit un răspuns concret. 

Modelele Oculus Quest sunt fără doar și poate cei mai performanți ochelari de realitate virtuală, care se vând la un raport corect calitate-preț. 

Foarte multe modele de ochelari VR cu proprietăți similare au un cost chiar și de două ori mai mare față de versiunea de Oculus Quest 2. Sigur, prețul a stârnit încă de la bun început o serie de controverse în ceea ce privește prețul care, s-a dovedit a fi mult mai redus față de costurile inițiale ale modelului Quest 1. Însă, producătorii au afirmat că, alegerea prețului de vânzare a fost influențat de către modificările tehnologice din piață, cât și de costurile practicate la acest moment. 

Se mai poate observa că, în raport cu alte modele de ochelari VR de top, Oculus Quest 2 este singurul care necesită conectivitate prin intermediul unui cont de Facebook și singurul la care, pentru o rată de refresh mai mare și o precizie mai bună dată de upgrade-urile următoare, nu trebuie să investești mai mult decât este necesar.

Care sunt cei mai buni ochelari VR?

Indiferent de brandul și tipul ochelarilor de realitate virtuală și augmentată pe care ții dorești să-i achiziționezi, cea mai bună pereche de ochelari VR trebuie înainte de toate să-ți îndeplinească nevoile și așteptările.

Atâta timp cât poți conecta cu succes perechea de ochelari la dispozitivul tău preferat astfel încât să-l poți opera într-un mod facil, fără griji sau complicații, poți avea certitudinea că ai făcut alegerea corespunzătoare. Cu atât mai mult când, beneficiezi de o rezoluție și o rată de refresh generoasă, alături de un unghi de libertate de minim 180°. Iar pentru faptul că nu trebuie să ai grija cablurilor în permanență, datorită conectivității moderne prin internet, întreaga experiență de joc se va transforma într-un moment excelent de entuziasm. 

Avem certitudinea că, alegând Oculus Quest 2 nu vei da greș la niciunul dintre aceste aspecte și te vei bucura de sesiuni nelimitate de gaming. 

În concluzie, dacă ești pasionat de jocuri pe calculator, de gadgeturi, fie că stai ore în șir pe telefon în căutarea unor experiențe care să-ți crească adrenalina în sânge, o pereche de ochelari VR nu ar trebui să lipsească din colecția ta. Iar Oculus Quest 2 vine cu performanțe îmbunătățite prin care poate fi considerat cel mai bun dispozitiv de realitate augmentată din 2021.