Google a lansat Fabricius, un instrument pentru descifrarea hieroglifelor

Google a lansat Fabricius, un instrument pentru descifrarea hieroglifelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Google a lansat Fabricius, un instrument de descifrare a hieroglifelor cu ajutorul Machine Learning, disponibil în limbile engleză şi arabă.

În urmă cu peste 200 de ani, pe 15 iulie 1799, soldaţii lui Napoleon au descoperit întâmplător într-un zid dintr-o construcţie fortificată din oraşul egiptean Rosetta, situat în Delta Nilului, o piatră pe care era inscripţionat un text în trei limbi şi sisteme de scriere antice diferite: hieroglife, greacă şi demotică (o formă de scriere în limba egipteană).

Astfel, Piatra din Rosetta i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichităţii: hieroglifele egiptene.

Folosite în urmă cu mai bine de 4.000 de ani, hieroglifele erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiat.

Cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius, oricine poate descoperi în mod interactiv limbajul fascinant al hieroglifelor. Pot fi aflate mai multe informaţii despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în şase paşi.

Instrumentul poate fi şi unul distractiv, dar ajută şi profesorii şi cercetătorii.

Fabricius include primul instrument digital - lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning).

Tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învăţare automată care să poată „înţelege” ce reprezintă o hieroglifă.

Disponibil în engleză şi arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripţiilor).

A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft şi egiptologi din întreaga lume. 

Citește și:

Google va plăti pentru ştiri de „înaltă calitate”. Primele site-uri care primesc bani

Postările de pe Twitter şi căutările pe Google, folosite pentru a anticipa izbucnirea unui focar de coronavirus cu mult timp înainte


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇