Europa are pentru prima dată mai mulți unicorni decât China. Explozia de companii IT de peste 1 miliard de dolari din 2021

Europa are pentru prima dată mai mulți unicorni decât China. Explozia de companii IT de peste 1 miliard de dolari din 2021

Europa a ajuns să aibă mai mulți unicorni decât China după un an prolific în materie de investiții cu capital de risc în regiune.

Din 1990, Europa a creat 296 de companii unicorn (evaluate în privat la peste 1 miliard de dolari), în timp ce China a creat un total de 276 de astfel de companii, scrie publicația sifted.eu.

Potrivit noile date de la Dealroom, Europa a produs 72 de noi unicorni în 2021, de trei ori mai mult decât China, care a produs doar 22 de astfel de companii.

Europa este, de asemenea, regiunea cu cea mai rapidă creștere din lume la capitolul investiții cu capital de risc, atrăgând 49 de miliarde de euro în 2021, mai mult decât China, SUA și Asia.

ADVERTISING

Asta înseamnă că, pentru prima dată din 2016, Europa este înaintea Chinei la numărul de unicorni creați sau exit-uri în valoare de un miliard de dolari - un alt semn al avântului pe care l-a luat ecosistemul antreprenorial IT din zona europeană.

”IT-ul european a luat un avânt major în 2021. Deși în toată lumea se doboară record după record în investițiile cu capital de risc, niciun ecosistem nu se dezvoltă atât de repede ca în Europa. Depășirea numărului de unicorni al Chinei este o piatră de hotar”, spune Yoram Wijngaarde, fondator și CEO al Dealroom.

În plus, explozia tech la nivel global este susținută în cea mai mare parte de orașele europene: Din cele 170 de orașe unicorn din întreaga lume (orașe cu una sau mai multe companii unicorn), 65 sunt în Europa.

ADVERTISING

Printre unicornii creați anul acesta se numără platforma de tranzacționare cripto Bitpanda, banca digitală Staling, compania de plăți Saltpay și Lendable, aplicația care oferă servicii de creditare.

De asemenea, start-up-ul de livrări de cumpărături Gorillas a atins valoarea de 1 miliard de dolari la doar nouă luni de la lansare.

Competitorii Europei

Cu toate acestea, SUA își mențin supremația, cu cei peste 1.000 de unicorni creați din anii '90 până acum.

Doar anul acesta în SUA s-au născut 275 de unicorni, cam câți unicorni a creat Europa în ultimele trei decenii.

Iar investițiile cu capital de risc nu încetinesc în SUA. Cu 140 de miliarde de dolari - investiții în țară până acum, 2021 pare să fie un nou an record.

ADVERTISING

O explozie europeană

În Europa, Marea Britanie are cei mai mulți unicorni, după ce 20 de companii au primit acest statut doar în 2021.

Anul acesta, UK a devenit prima țară din Europa care are 100 de unicorni, odată cu evaluarea la 1 miliard de dolari a companiei Tractable.

Fintech-ul Starling și furnizorul de energie regenerabilă Bulb s-au numărat și ele printre companiile care au atins statutul de unicorn anul acesta, în condițiile în care în țară s-au investit 5,7 miliarde de dolari în companiile fintech în prima jumătate a anului 2021, cu 34% mai mult decât totalul investițiilor realizate pe acest segment în UK în 2020.

Astăzi, Marea Britanie merge pe urmele SUA și China la nivel global.

Germania este pe locul 2 cu 46 de unicorni, mai puțin de jumătate față de Marea Britanie. Anul acesta, Germania a produs 14 unicorni, cel de-al doilea cel mai mare număr din Europa.

Următoarea este Franța, unul dintre huburile tech proeminente ale Europei, care a creat 10 unicorni anul acesta. Printre companiile unicorn se numără ManoMano (evaluată la 2,4 miliarde de euro) și Alan (1,4 miliarde de euro).

Și, totuși, deși continentul european se îndreaptă spre o a doua jumătate de an profitabilă, încă rămâne în competiție cu ecosistemul înfloritor al start-up-urilor chinezești aflate în plină tranziție culturală și structurală spre deeptech și Inteligența Artificială, spune Wijngaarde.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇