Coreea de Nord ar fi încercat să fure tehnologia din spatele vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania americană Pfizer, potrivit serviciilor secrete sud-coreene.
Nu se știe ce date au fost furate, potrivit BBC, dar se pare că Agenția Națională de Informații din Coreea de Sud ar fi informat autoritățile despre presupusul atac, scrie agenția locală Yonhap.
Pfizer, însă, nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.
Microsoft a emis avertismente din noiembrie
Activitatea hackerilor a fost extrem de intensă, mai ales de la începutul pandemiei, iar Coreea de Nord a fost mereu una dintre cele mai active țări în acest domeniu.
În luna noiembrie, Microsoft susținea că cel puțin nouă organizații din domeniul sănătății, printre care și Pfizer, au fost atacate de organizații de stat din Coreea de Nord și Rusia.
Printre numele vehiculate atunci se numărau și grupurile nord-coreene Zinc și Cerium, dar și grupul rusesc Fancy Bear.
Kremlinul a respins atunci orice acuzație că ar încerca să fure tehnologia de cercetare a altor țări.
Deși majoritatea atentatelor au eșuat, Microsoft avertiza că unele atacuri au fost duse până la capăt ”cu succes”.
Un singur caz de Covid în Coreea de Nord
Țara condusă de ”liderul suprem” Kim Jong-un a raportat până acum un singur caz de coronavirus, însă urmează să primească două milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford în următoarele săptămâni.
Coreea de Nord și-a închis granițele în ianuarie 2020, la puțin timp după ce virusul a început să se răspândească în China, și a recurs adesea la măsuri extreme pentru a împiedica intrarea coronavirusului în țară.
Sectorul medical și farmaceutic, vulnerabil în pandemie
Marea Britanie a ales în 2020, să pună o ”armură” de protecție asupra procesului de cercetare în ceea ce privește vaccinul anti-covid, după ce au apărut informații că ar fi fost vizată de un astfel de atac.
Anul acesta, centrul de interes se mută asupra protecției lanțului de aprovizionare a vaccinului, pe care britanicii îl protejează cu ajutorul Serviciilor Secrete.
Și nu rămâne nicio urmă de îndoială că, din cauza mizei uriașe, sectoarele farmaceutice și de sănătate se vor afla pe frontul războiului cibernetic cel puțin pentru o vreme în viitorul apropiat.