Neuralink, unul dintre start-up-urile lui Elon Musk, a anunţat joi, pe Twitter, că a primit aprobarea din partea autorităţilor sanitare americane (FDA) pentru a-şi testa pe oameni implanturile cerebrale.
„Este un prim pas important care va permite într-o zi ca tehnologia noastră să ajute mulţi oameni”, a declarat compania californiană pe contul de Twitter.
Neuralink nu a detaliat obiectivele studiului, spunând doar că nu recrutează încă voluntari şi că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.
Anunţul că FDA a dat undă verde primului său studiu clinic la om, o etapă esenţială, vine după ce anterior Neuralink a avut dificultăţi în obţinerea aprobării. În ianuarie 2022, Musk anunța că în 6 luni Neuralink va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om, pentru a comunica cu computerele direct prin gândire.
Până acum prototipurile de mărimea unei monede au fost implantate în craniile animalelor.
Mai multe maimuţe au fost astfel capabile să „joace” jocuri video sau să „introducă” cuvinte pe un ecran, pur şi simplu urmărind mişcarea cursorului de pe ecran cu ochii.
Dincolo de potenţialul de a trata bolile neurologice, scopul final al lui Elon Musk este să se asigure că oamenii nu sunt copleşiţi intelectual de sistemele de inteligenţă artificială.