Comisia Europeană vrea o investiție majoră în supercomputere

Comisia Europeană vrea o investiție majoră în supercomputere

Opt miliarde de euro vrea Comisia Europeană să aloce pentru supercomputere, pentru a-și păstra rolul de lider al Europei în materie de supercalcul şi de informatică cuantică.

Comisia Europeană a propus, vineri, un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanţă.

Acesta va sprijini activităţile de cercetare şi inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum şi la sistemele şi produsele din acest domeniu, şi, în acelaşi timp, va promova dezvoltarea competenţelor necesare pentru a utiliza infrastructura şi a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa.

ADVERTISING

Propunerea ar permite o investiţie în valoare de opt miliarde euro în următoarea generaţie de supercomputere, un buget substanţial mai mare în comparaţie cu cel actual.

"Calculul de înaltă performanţă este o capacitate digitală esenţială pentru Europa. După cum am putut vedea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoaşterea şi prognozarea răspândirii infecţiei sau la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

ADVERTISING

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să îşi asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcţia următoarei frontiere în materie de supercalcul, şi anume: supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde de operaţiuni pe secundă; calculatoarele cuantice şi calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic şi clasic şi care vor putea efectua operaţiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

ADVERTISING

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul şi de informatică cuantică la dispoziţia tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public şi a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont Europa, Europa digitală şi Mecanismul pentru interconectarea Europei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇