Centrul Cyber al UE ar putea deveni funcţional în primăvară. Firme mari de tehnologie vor fi atrase în Bucureşti

Centrul Cyber al UE ar putea deveni funcţional în primăvară. Firme mari de tehnologie vor fi atrase în Bucureşti

Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, iar România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

„Din bugetul pe care îl va gestiona Centrul (Cyber de la Bucureşti – n.r.) 50% din fonduri vor putea fi accesate direct pe proiecte şi 50% vor fi destinate tocmai acestor centre naţionale de coordonare, care vor trebui create sau există deja şi atunci vor fi desemnate de către fiecare ţară.

În sensul acesta, în România, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este gata să devină coordonator naţional pe securitate cibernetică şi aici avem în vedere şi faptul că din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ultimele informaţii, o treime va trebui alocată exact securităţii cibernetice.

ADVERTISING

Încă nu am vorbit cu premierul, pentru că e o informaţie din ultimele zile, nu m-am întâlnit cu premierul. Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an. Aici ar trebui să avem un punct de vedere comun cu domnul ministru Nazare (ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare - n.red.)", a afirmat Teleman, vineri, într-o conferinţă de specialitate.

Contribuim la suveranitatea digitală

Oficialul a precizat, totodată, că înfiinţarea unui Centru Cyber în România va contribui la suveranitatea digitală pe care o ţinteşte Uniunea Europeană (UE).

"Nevoia de un Centru Cyber European este vitală pentru suveranitatea digitală pe care Uniunea Europeană o urmăreşte. În economia digitală datele sunt sângele care circulă şi în privinţa asta, vedem că, în ultimii ani, aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari.

Mă uitam la un studiu pe acest subiect şi vedeam că 90% din cetăţenii europeni vor acces la datele lor medicale şi o mare parte dintre ei, 80%, le-ar partaja dacă ar avea încredere în siguranţa datelor şi în confidenţialitatea lor.

ADVERTISING

Aşadar, nevoia de încredere şi de excelenţă e evidentă şi de aici nevoia unui Centru European. Centrul, aşa cum a fost gândit, ştim bine că va veghea asupra întregului lanţ valoric de la partea de cercetare până la activităţile de implementare şi partea de adoptare pe scară largă a tehnologiilor care sunt de securitatea cibernetică", a subliniat ministrul de resort.

Firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă birouri în Bucureşti

Firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă în Bucureşti birouri sau puncte de prezenţă, odată cu operaţionalizarea acestui centru, a declarat, la rândul său, Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Din punctul meu de vedere, victoria de la Bruxelles (desemnarea României ca ţară gazdă a Centrului Cyber al UE - n.red.) se datorează, în primul rând, pregătirii candidaturii, iar probabil că atenţia pentru detalii a făcut diferenţa într-o competiţie acerbă cu alte ţări din UE care, tradiţional vorbind, au o experienţă semnificativă în domeniul cyber, cum ar fi Belgia, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania.

ADVERTISING

Totodată, sunt convins că pe viitor, datorită acestui Centru, firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă aici, în Bucureşti, birouri sau puncte de prezenţă, dacă nu au făcut deja asta.

Vor dori să fie aproape de acest Centru, de experţii Centrului, să-şi păstreze o relaţie profesională apropiată cu aceştia şi, desigur, să nu piardă pasul cu informaţia despre oportunităţi de investiţii în domeniu. Rolul asumat de CERT-RO în cazul acestui Centru este unul care sper că a şi contribuit la câştigarea acestei curse", a susţinut Rotariu.

Unde mai avem de lucrat

Reprezentantul CERT-RO a apreciat faptul că, deşi România este campioana europeană actuală pe domeniul securităţii cibernetice, trebuie să se mai lucreze la educaţia utilizatorului obişnuit pe acest segment.

"Este posibil ca asistenţa oferită de CERT-RO să conţină şi un număr dedicat, o linie de comunicare directă pentru specialiştii Centrului, după exemplul de succes al 1911, care este un număr naţional de urgenţă pentru incidente de securitate cibernetică. Totodată, vom pune la dispoziţie experţi care să asiste personalul Centrului în coordonare cu CERT-EU.

CERT-RO: Hackerii au o nouă metodă de atac, care se foloseşte de mesageria vocală a telefoanelor

Din punct de vedere al educaţiei digitale şi al securităţii cibernetice, suntem încrezători că o astfel de victorie a României în planul cyber va ajuta foarte mult la creşterea nivelului de educaţie, la apariţia mai multor specialişti, mai multor oportunităţi de joburi în cyber security.

Avem nevoie de aşa ceva, pentru că există, din punctul meu de vedere, un clivaj între utilizatorul obişnuit şi experţii de securitate cibernetică. Suntem campionii actuali de securitate cibernetică la nivel european, dar pe de altă parte nu stăm grozav la educaţia de securitate cibernetică, la igiena de securitate cibernetică a utilizatorului obişnuit. Aici cred că trebuie să mai lucrăm, iar efortul trebuie să fie unul coordonat public-privat", a spus Mihai Rotariu.

Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima agentie europeană de pe teritoriul României


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇