Băncile solicită ca giganții IT să plătească pentru victimele fraudelor online. Meta, preferata escrocilor

Băncile solicită ca giganții IT să plătească pentru victimele fraudelor online. Meta, preferata escrocilor

Băncile britanice s-au săturat să deconteze costurile tot mai mari ale fraudelor comise online și vor ca giganții tehnologici să plătească despăgubirile.

La nivelul Regatului, frauda este cea mai răspândită infracțiune și, potrivit unei cercetări realizate de UK Finance, aproape 80% din cazuri sunt realizate online, din clasa APP (Authorized Push Payment, adică acele fraude unde victimele sunt manipulate să facă plăți către escroci care impersonează instituții sau firme – n.red.). Infractorii au furat astfel de la clienți britanici jumătate de miliard de lire sterline doar anul trecut.

ADVERTISING

Iar Meta este compania prin ale cărei platforme au fost realizate cele mai multe fraude.

Lloyds Bancking Group a concluzionat că o persoană e fraudată pe platformele deținute de Meta la fiecare 7 minute, Facebook Marketplace și Instagram fiind responsabile pentru aproape jumătate din achizițiile care se dovedesc a fi escrocherii, potrivit Politico.

Însă băncile sunt cele care în final sunt trase la răspundere de victime și ajung să achite nota de plată.

În 2022, băncile britanice, care la acest moment respectă voluntar regulile de rambursare, au plătit victimelor fraudelor de tip APP aproape 300 de milioane de lire sterline. Și în curând vor trebui să plătească și mai mult, având în vedere că pe teritoriul Marii Britanii va deveni obligatorie din octombrie despăgubirea victimelor fraudelor.

ADVERTISING

Astfel, băncile vor ca și giganții tehnologici să fie trași la răspundere pentru fraudele care au fost comise prin platformele lor.

„Vrem ca victimele să fie despăgubite, dar credem și că toți cei ale căror sisteme informatice au fost exploatate de infractori să fie parte a soluției”, a spus Ben Donaldson, directorul pentru combaterea fraudei economice al UK Finance.

O luptă similară începe să se contureze și peste Canalul Mânecii, unde Bruxelles-ul vrea să oblige giganții IT și telecom să își asume responsabilitatea financiară pentru fraudele comise pe platformele lor online sau prin apeluri telefonice și SMS-uri. Eforturile pentru reglementările la nivel european sunt însă abia la început.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇