Atacurile cibernetice și securitatea contului de investiții

Atacurile cibernetice și securitatea contului de investiții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dezvoltarea fără precedent a tehnologiei din ultima vreme și inovațiile digitale constituie, fără îndoială, un factor benefic în domeniul investițiilor, pentru că facilitează accesul rapid al investitorilor la piețe, însă implică și o serie de riscuri. 

Dintre aceste, atacul cibernetic este cel mai mare risc legat de securitatea conturilor de investiții. 

Atacurile cibernetice sunt tot mai numeroase în ultima perioadă, fapt ce duce la necesitatea implementării unor măsuri de protecție, atât din partea investitorilor, cât și din partea brokerilor care oferă platforme și servicii de investiții în mediul online.

Așadar, dacă ești investitor, este esențial să alegi un broker care acordă importanță siguranței tale și are grijă de contul tău, oferindu-ți cât mai multe măsuri de protecție. 

Un astfel de broker este XTB România, care aplică măsuri riguroase de protecție precum: infrastructură de rețea avansată, autentificare securizată, conexiuni criptate, autorizație de acces, protecția banilor. 

ADVERTISING

Aplicația XTB, xStation, permite autorizarea prin trei modalități: amprentă, parolă și cod, iar astfel accesul la cont se face în siguranță. 

Conexiunile dintre platforma de tranzacționare și servere sunt complet criptate, modificările cheie se supun unor verificări multiple (telefon, email, SMS), banii se pot retrage doar din contul titularului contului, infrastructura de rețea este bazată pe tehnologii de ultimă generație; toate aceste măsuri sunt implementate de XTB pentru a garanta siguranța și securitatea investițiilor. 

Asigurarea protecției împotriva atacurilor cibernetice nu revine exclusiv în sarcina brokerului. Iată ce poți face tu pentru a-ți proteja contul de investiții!

Verifică atent e-mailurile pe care le primești! De multe ori, aceste înșelătorii încep cu un e-mail fals, în cadrul căruia i se cere destinatarului să acceseze un link sau să deschidă un atașament. E recomandat să verifici întotdeauna adresa expeditorului, să citești cu atenție mailul, urmărind dacă exista greșeli de scriere, iar dacă ai orice fel de dubii, e bine să contactezi telefonic brokerul cu care lucrezi.

ADVERTISING

Folosește o parolă sigură și păstreaz-o pentru tine! O parolă puternică ar trebui să includă minimum 8 caractere (litere mici, majuscule, numere și caractere speciale). Recomandat este să nu divulgi parola nimănui și să o schimbi cât mai des. 

Evită conexiunile Wi-Fi publice sau terțe! Nu te conecta la contul de investiții folosind o conexiune Wi-Fi sau un computer străin, de exemplu în cafenele sau hoteluri, pentru că pot exista programe de tip spyware care să-ți pună în pericol securitatea datelor.

Folosește antivirus și fă-ți update-urile la timp! Asigură-te că dispozitivul de pe care accesezi contul de investiții are antivirus și software-ul acestuia este actualizat la cea mai nouă versiune.

Informează-te cu privire la metodele utilizate în atacurile cibernetice! De multe ori acestea sunt foarte sofisticare. E bine să te documentezi, ca să știi la ce să fii atent.

ADVERTISING

Cele mai des întâlnite metode de fraudă în mediul online sunt vishing, phishing și smishing.

Vishing este o metodă de fraudă care începe la telefon și se bazează pe utilizarea identității angajaților unor companii de investiții, bănci sau chiar poliție. 

Atacatorii pretind a fi reprezentanții unei companii sau ai unei instituții cunoscute și, în baza credibilității oferite de renumele acelei companii, încearcă, în timpul convorbirii telefonice, să obțină date de conectare, parole, detalii ale contului sau cardului.

Aceștia folosesc ca pretext o actualizare de date sau o eroare a sistemului și îi cer utilizatorului date confidențiale sau îi cer să instaleze aplicații de acces remote, precum AnyDesk sau TeamViewer, care să le ofere acces la calculatorul sau telefonul victimei, cu scopul de a fura date sau bani.

Atenție! Nu divulga nimănui parola contului de investiții sau a altor conturi financiare și nu instala aplicații la solicitarea unui așa-zis consultant. Reprezentanții reali ai companiilor de investiții sau ai băncilor nu vor avea niciodată astfel de solicitări!

Phishing este o metodă care utilizează site-uri web, e-mailuri false foarte asemănătoare grafic cu cele ale băncilor sau companiilor de investiții. Sub același pretext, de actualizare a datelor sau de confirmare a unei tranzacții, i se cere victimei să introducă datele confidențiale pentru autentificare folosind site-uri false.

Atenție! Nu deschide atasamente sau link-uri suspecte, din surse necunoscute.

Smishing este o metodă de fraudă care începe cu un SMS fals, din partea unei companii sau instituții, în cadrul căruia victima este informată cu privire la o tranzacție și i se cere să o confirme prin accesarea unui link, care duce la un site fals. 

Odată introduse datele de conectare pe un asemenea site, acestea sunt vizibile pentru atacatori și sunt folosite pentru a accesa contul victimei. Și în cazul acesta, pretextele folosite pot fi diferite, de exemplu: actualizare de date, confirmarea unei tranzacții, dezactivarea serviciului, etc.

Atenție! Expeditorul unui SMS poate fi falsificat! Citește cu atenție conținutul SMS-urilor și tratează-le cu o doză de scepticism dacă ți se solicită date confidențiale sau accesarea unor link-uri.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇