Angajații de la Google și-au făcut sindicat - un pas istoric care ar putea schimba Silicon Valley

Angajații de la Google și-au făcut sindicat - un pas istoric care ar putea schimba Silicon Valley

Peste 200 de angajaţi din SUA ai motorului de căutare online Google şi de la Alphabet, firma mamă a Google, au anunţat luni înfiinţarea unui sindicat, un pas istoric pentru grupul de tehnologie, dar o decizie care riscă să escaladeze confruntările dintre angajaţi şi echipa managerială, transmite Bloomberg.

Alphabet Workers Union precizează că va fi deschis pentru toţi angajaţii şi contractorii, indiferent de funcţia sau poziţia lor. Sindicatul va colecta cotizaţii, va plăti staff-ul care se va ocupa de organizare şi va avea un consiliu director ales.

„Sindicatul nostru va lucra pentru a se asigura că muncitorii ştiu pentru ce muncesc şi vor putea să primească un salariu corect, fără teamă de abuz, represalii sau discriminare”, se arată într-un editorial semnat de liderii noului sindicat şi publicat în New York Times.

Demersul pentru crearea unui sindicat, unul inedit pentru o mare companie americană din sectorul internetului, este susţinut de confederaţia sindicală americană Communications Workers of America (CWA).

Un sindicat de succes la Alphabet ar putea limita autoritatea excesivă pe care o exercită în prezent directorii companiei şi ar putea inspira demersuri similare în Silicon Valley, care până acum a evitat înfiinţarea de sindicate.

În editorialul publicat în New York Times, noua organizaţie sindicală nu precizează dacă va încerca să obţină sprijinul majorităţii angajaţilor de la Alphabet, recunoaşterea oficială din partea Alphabet sau o negociere colectivă cu compania, o procedură care până acum a fost respinsă de corporaţiile americane.

ADVERTISING

Sindicatul nu negociază salariile ci este o formă de activism

Sindicatul nu este unul tradițional, cu care angajatorul se asează de obicei la masa negocierii privind contractele de muncă. Sindicatul Alphabet Workers Union si reprezintă o foarte mică parte din cei 260.000 de angajați și colaboratori ai companiei. De fapt, sindicatul își asumă doar un rol de activist, în cadrul companiei.

Noul sindicat este o dovadă clară că activismul începe să se înfiripe și în Silicon Valley în ultimii ani. Deși inginerii de software și alți IT-iști s-au abținut de la comentarii politice sau sociale, angajații de la Amazon, Salesforce sau Pinterest au devenit tot mai vocali pe subiecte precum diversitatea, discriminarea privind salariile și hărțuirea sexuală.

ADVERTISING

Și totuși, cei mai vocali au fost angajații Google, scrie the New York Times, amintind de protestul din 2018 când 20.000 de angajați au ieșt în stradă pentru a reclama modul în care compania gestiona acuzațiile de hărțuire sexuală.

Alți angajați s-au opus vehement unor decizii pe care le considerau lipsite de etică, precum dezvoltarea de sisteme de inteligență artificială pentru departamentul de apărare sau furnizarea de tehnologii pentru monitorizarea granițelor.

Sindicatele nu au avut succes până acum în Silicon Valley

Chiar și așa, sindicatele nu au avut succes până acum în Silicon Valley. Mulți dintre angajați, chiar, au argumentat că astfel de sindicate se ocupă de negocierea salariilor (o problempă minoră în industria în care angajații sunt cel mai bine plătiți) și că nu sunt pregătiți pentru a aborda probleme precum etica sau rolul tehnologiei în societate.

ADVERTISING

De asemenea, liderilor de sindicat le-a fost cam greu să se raporteze la întreaga forță de muncă a companiilor, cel mai adesea împrăștiată în toate colțurile lumii.

Doar câteva sindicate au avut succes în lumea IT, până acum. Printre ele se numără sindicatele angajaților Kickstarter, Glitch și chiar Google (sindicatul birourilor google din Pittsburgh, format în 2019). Chiar și angajații Amazon din Alabama se pregătesc să aleagă un sindicat în lunile următoare.

Veena Dubal, un profesor de drept la Universitatea din California explică pentru The New York Times semnificația acestui eveniment pe care îl consideră de o putere deosebită. El spune că un astfel de sindicat a adus uniunea în cadrul giganților IT și a depășit barierele puse în calea unor astfel de organizări.

Dacă ia amploare, deși Google va face tot ce-i stă în putință să prevină asta, fenomenul ar avea un impact uriaș nu doar asupra angajaților, ci asupra multor probleme care ne vizează pe fiecare dintre noi, inclusiv aceea a puterii pe care tehnologia o are în societate”, spune acesta.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇