Ziua Unirii: Iohannis și Ciolacu o sărbătoresc cu emoție și recunoștință, pe Facebook

Ziua Unirii: Iohannis și Ciolacu o sărbătoresc cu emoție și recunoștință, pe Facebook
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe acțiuni sunt programate astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, la București, Iași și Focșani. Vor fi ceremonii militare și religioase, la care nu vor participa, însă, nici președintele Klaus Iohannis, nici premierul Marcel Ciolacu. Agenda președintelui nu mai are evenimente publice din 30 decembrie, în timp ce pe agenda premierului se menționează că nu există evenimente publice programate în această zi. Ambii au trimis însă mesaje pe Facebook.

Evenimentele organizate de Ziua Unirii Principatelor

Ministerul Apărării organizează, vineri, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi a 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În Bucureşti, va fi organizat un cermonial şi se vor depune coroane de flori.

De la ora 10:00, va avea loc o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române.

ADVERTISING

De asemenea, de la ora 13:00, este anunțată Marea Horă, în Parcul Tineretului - la statuia Eroilor Militari Români Căzuţi la Datorie, la care și-au anunțat prezența atât George Simion, cât și Călin Georgescu.

La Iași, primarul Mihai Chirica a anunţat că pe scena amplasată în centrul oraşului nu vor mai urca politicieni şi nici nu vor exista discursuri, el recunoscând că evenimentul ar fi politizat, în condiţiile în care „lumea este încă tensionată” și „până la finalizarea alegerilor prezidenţiale se va mai face politică în stradă”. Edilul a precizat că nu a trimis invitaţii nici la Guvern şi nici către liderii politici pentru a fi prezenţi la Iaşi pe 24 ianuarie.

Astăzi, în Piaţa Unirii vor fi depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se va ţine o slujbă religioasă, după care va avea loc defilarea militarilor. 

La final, cei prezenţi se vor prinde în Hora Unirii, după care va avea loc un concert de muzică populară. Primăria va oferi plăcinte participanţilor la eveniment.

ADVERTISING

AUR a anunțat „Marșul Unirii”

În schimb, AUR a anunțat că organizează, vineri, 24 ianuarie, „Marşul Unirii”, atât la Iaşi, cât şi la Focşani. Astfel, la Iaşi, începând cu ora 9:30, cei adunați vor porni în marş din Piaţa Unirii şi se vor opri în faţa Palatului Culturii.

În municipiul Focşani, ”Marşul Unirii” va începe la ora 16:00 din faţa Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza. 

Preşedintele AUR, George Simion, va fi prezent la cele două manifestaţii. 

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române

Potrivit MApN, în fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept «cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional».  

ADVERTISING

De asemenea, actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este «actul întregii naţiuni române», a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 – 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918.

În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene. 

Ce au transmis Iohannis și Ciolacu

„24 ianuarie constituie un moment de bilanț și de reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintașii noștri și asupra responsabilității pe care o avem de a o păstra și cultiva”, scrie în postarea de pe Facebook a președintelui Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Unirii Principatelor.

„Sărbătorim astăzi, cu emoție și recunoștință, 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric major, care a marcat decisiv destinul națiunii române și a creat fundamentul pentru constituirea statului român modern.

Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au acționat pentru atingerea acestora, desăvârșind astfel înfăptuirea Unirii Principatelor. Ne înclinăm cu recunoștință și în fața celor care au luptat și s-au sacrificat pentru edificarea statului român modern.

24 ianuarie constituie un moment de bilanț și de reflecție asupra moștenirii lăsate de înaintașii noștri și asupra responsabilității pe care o avem de a o păstra și cultiva.

Într-un context european în care dezvoltarea conștiinței naționale a popoarelor era în plină derulare, Unirea Principatelor Române a fost un act de voință politică a membrilor elitei naționale, care și-au desăvârșit educația în Europa și care au depășit orgoliile personale și orientările politice divergente pentru a înfăptui un ideal major, unirea tuturor românilor într-un singur stat”, mai scrie în mesaj. Integral AICI.

Și premierul Marcel Ciolacu are un mesaj postat pe Facebook în care spune că acesta este „exemplul grăitor cum un important proiect politic asumat în acord cu voinţa poporului poate deveni realitate”. El mai zice că și în prezent, modernizarea unei naţiuni înseamnă un proces de lungă durată care necesită eforturi constante din partea întregii societăţi, începând cu liderii politici.

„Unirea Ţării Româneşti cu Moldova este exemplul grăitor cum un important proiect politic asumat în acord cu voinţa poporului poate deveni realitate. Această realizare de ţară a fost posibilă datorită unor lideri curajoşi şi solidari cu neamul românesc, asemenea «Domnului Unirii», Alexandru Ioan Cuza, a cărui domnie a pus bazele statului român modern. La fel ca atunci, şi acum, modernizarea unei naţiuni înseamnă un proces de lungă durată care necesita eforturi constante din partea întregii societăţi, începând cu liderii politici”, scrie în mesajul premierului Ciolacu.

El mai zice că, de la preluarea guvernării, a pus pe primul plan dezvoltarea ţării, care trebuie să prevaleze în faţa intereselor personale, indiferent de costurile electorale pe care le implică. Integral AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇