O majoritate covârşitoare a Senatului SUA a susţinut joi propunerea preşedintelui Donald Trump ca John Ratcliffe – fost membru al Camerei Reprezentanţilor și fost director al serviciilor naţionale de informaţii în timpul primului mandat al lui Trump – să fie acum noul director al CIA.
Senatul a votat pentru confirmarea lui Ratcliffe cu 74 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă”, după ce 20 de democraţi şi un independent s-au alăturat republicanilor în susţinerea nominalizării, relatează Reuters.
Membrii Comisiei pentru Informaţii a Senatului l-au chestionat insistent pe John Ratcliffe - în timpul audierii sale de săptămâna trecută - cu privire la posibilitatea ca acesta să concedieze sau să forţeze plecarea angajaţilor din cauza opiniilor politice sau părerilor despre Trump, care a atacat frecvent principala agenţie americană de informaţii şi evaluările sale.
Ratcliffe a promis că nu va face acest lucru, iar comisia l-a susţinut cu 14 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă” în şedinţa de luni, deschizând calea pentru votul în plenul Senatului.
John Ratcliffe a fost director al National Intelligence (comunitatea serviciilor de informaţii), cea mai avizată agenţie de spionaj a ţării, din mai 2020 până când Trump a părăsit funcţia în ianuarie 2021.
Ratcliffe a mai declarat în cadrul audierii sale în comisie că este încrezător că SUA pot contracara Rusia şi China, s-a angajat să analizeze dacă personalul american afectat de „sindromul Havana” a fost vizat de un adversar şi să dezvolte instrumente cibernetice ofensive.
Ratcliffe vede în China cel mai mare rival geopolitic al Americii, iar Rusia, Iranul, Coreea de Nord, cartelurile de droguri, grupările de hackeri şi organizaţiile teroriste reprezintă, de asemenea, provocări la adresa securităţii naţionale, notează ABC News.
El susţine Foreign Intelligence Surveillance Act, un program guvernamental de spionaj care permite autorităţilor să colecteze fără mandat comunicaţiile persoanelor care nu sunt cetăţeni americani şi care se află în afara ţării. Totuși, dacă aceste persoane comunică cu americani, şi aceste conversaţii pot fi interceptate, ceea ce a dus la întrebări privind încălcarea drepturilor.
Senatul condus de republicani depune eforturi pentru a confirma cât mai rapid posibil persoanele nominalizate de Trump pentru funcţii de conducere în administraţia sa, începând cu echipa sa de securitate naţională.
Fostul senator republican Marco Rubio a fost confirmat luni, în ziua învestirii lui Trump, ca secretar de stat, iar Senatul urmează să voteze vineri nominalizarea lui Trump pentru şefia Pentagonului - Pete Hegseth, fost jurnalist la Fox News, în jurul căruia există câteva controverse.
De asemenea, Comisia pentru informaţii a Senatului a programat o audiere pe 30 ianuarie pentru fosta reprezentantă Tulsi Gabbard, nominalizată de Trump pentru funcţia de director al serviciilor naţionale de informaţii.
CIA anunţă într-un comunicat că John Ratcliffe a depus deja jurământul, joi, după ce a fost confirmat de Senat. „Astăzi (joi - n.r.), John Ratcliffe a depus jurământul în calitate de al 25-lea director al Agenţiei Centrale de Informaţii. Vicepreşedintele JD Vance a supervizat jurământul oficial în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Casa Albă”, precizează comunicatul.
John Ratcliffe devine prima persoană care a deţinut atât funcţia de director al CIA, cât şi pe cea de director al serviciilor naţionale de informaţii, precizează CIA.
„Este privilegiul vieţii mele să conduc patrioţii din CIA, o agenţie atât de vitală pentru securitatea naţională a Americii şi care are o cultură a angajamentului neclintit faţă de misiune.
Sunt extrem de recunoscător pentru oportunitatea de a-l servi din nou pe preşedintele Trump şi îi mulţumesc pentru că mi-a încredinţat această responsabilitate extraordinară", a declarat John Ratcliffe, citat în comunicatul CIA.
- Trump avertizează companiile din întreaga lume cu tarife mari dacă nu produc în SUA
- A început marea epurare la Casa Albă: Trump trimite acasă zeci de consilieri de securitate. Unii au rămas fără acces înainte să iasă pe ușă
- Trump desemnează un șef de fast-food ca ambasador în UE. Cine e Andrew Puzder și ce scheleți are în dulap
- Trump îi trimite în concediu forțat pe toți angajații programelor de diversitate
- Trump anunță că urmează să impună taxe vamale statelor membre: UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău