Ziua 894 - România, scut pentru Ucraina? Avion de luptă distrus și partizanii dau foc la relee. Putin l-a trimis pe Șoigu în Iran

<span style="color:#990000;">Ziua 894</span> - România, scut pentru Ucraina? Avion de luptă distrus și partizanii dau foc la relee. Putin l-a trimis pe Șoigu în Iran
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 894 de război aflăm că armata rusă își continuă ofensiva la vest de Donețk și în apropierea graniței regiunilor Donețk și Zaporojie. În ultimele zile, forțele ruse au făcut progrese semnificative aici.

Dacă avansul rusesc continuă în acest ritm, forțele armate ale Ucrainei ar putea fi nevoite în curând să se retragă din poziții fortificate, pe care le menţin încă din 2015.

În paralel, o lovitură ucraineană împotriva zonei ocupate din regiunea Lugansk a produs un incendiu într-o fabrică folosită pentru repararea și depozitarea echipamentelor militare rusești.

În plus, armata ucraineană a distrus în weekend un avion de luptă rusesc Su-34 și un depozit de muniții pe aerodromul Morozovsk din regiunea Rostov, a anunțat luni Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR). Iar partizanii din Atesh au incendiat relee de la calea ferată care străbate cartierele Kalininsky și Budyonivsky din Donețk-ul ocupat, rută pe care se transportă muniția, echipamentul militar și personalul forțelor ruse către zone de front.

Cât despre mult aşteptatele F-16, primele au sosit, dar ISW arată că Ucraina trebuie mai întâi să distrugă antiaeriana rusească, pentru ca avioanele de luptă americane să poată ține la distanță de front aeronavele rusești.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski vrea o coaliţie cu România şi Polonia, state NATO care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti de deasupra teritoriului Ucrainei.

Pe plan financiar, veşti bune are Ucraina, care a primit 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite prin programul Băncii Mondiale.

ADVERTISING

La nivel diplomatic, junta militară din Mali întrerupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, după ce Kievul s-ar fi implicat într-o ambuscadă a rebelilor Tuareg asupra unui convoi de trupe guvernamentale, în care mulţi luptători Wagner au fost ucişi.

Iar soldații britanici au fost avertizați că Rusia poate folosi spioni și drone pentru a obține informații despre militarii ucraineni instruiți în UK.

Evoluţia frontului

  • Fabrică în flăcări - O lovitură ucraineană împotriva zonei ocupate din regiunea Lugansk a produs un incendiu într-o fabrică folosită pentru repararea și depozitarea echipamentelor militare rusești, a declarat guvernatorul regional Artem Lîsohor, care a postat fotografii cu fumul care se ridică. Fabrica a suferit avarii, ca urmare a „funcționării slabe a apărării antiaeriene (a ruşilor)”, a spus guvernatorul. Autoritățile de ocupație ruse susțin că 12 rachete occidentale - probabil opt ATACMS fabricate în SUA și patru rachete britanice Storm Shadow - au fost folosite în atac. „Patru rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană”, a declarat Leonid Pasechnik, șeful instalat de Rusia în regiune. Depozitele cu rezervoare de combustibil și zonele rezidențiale au fost, de asemenea, lovite în atac, a susținut Pasechnik.
  • Avion distrus - Armata ucraineană a distrus în weekend un avion de luptă rusesc Su-34 și un depozit de muniții pe aerodromul Morozovsk din regiunea Rostov, a anunțat luni Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR), citând imagini din satelit. Anterior, Statul Major al Ucrainei a confirmat atacul asupra aerodromului rusesc. Alte două avioane Su-34 au fost avariate, potrivit agenției de informații militare. Lovitura a distrus complet un depozit de arme rusești pentru aviație, a spus HUR. Fotografiile din satelit arată cratere cauzate de explozii pe aerodromul situat la 265 km de linia frontului. De asemenea, au fost avariate patru clădiri tehnice și două hangare, potrivit HUR.
  • Ruşii înaintează - Armata rusă își continuă ofensiva la vest de Donețk și în apropierea graniței regiunilor Donețk și Zaporojie. În ultimele zile, forțele ruse au făcut progrese semnificative aici, avansând în zona a șapte localităţi, potrivit rapoartelor Deep State, citate de Kiev Post. Armata rusă se îndreaptă spre est de Pokrovsk, un centru logistic crucial pentru forțele ucrainene din Donbas. Contraatacurile ucrainene cu tancuri nu au putut opri înaintarea Rusiei. Operațiunile de asalt se desfășoară și la vest de Serhiivka. Situația din jurul Toreţk s-a înrăutățit și ea. Această mișcare amenință să încercuiască trupele ucrainene, aflate pe poziții stabilite începând cu 2015. Dacă avansul rusesc continuă în acest ritm, forțele armate ale Ucrainei ar putea fi nevoite în curând să se retragă din aceste poziții. Toreţk rămâne sub control ucrainean, dar a suportat bombardamente masive de mai mult de o lună, cu atacuri atât din partea artileriei, cât și a aeronavelor folosind bombe ghidate. Apropierea de linia frontului a permis, de asemenea, forțelor ruse să desfășoare drone FPV care vizează vehicule blindate și civile ucrainene.
  • Toate dronele jos - Atacurile Rusiei au ucis cel puțin un civil și au rănit șapte în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale luni dimineaţă. Apărarea antiaeriană a doborât toate cele 24 de drone kamikaze lansate de Rusia peste noapte, interceptându-le peste regiunile Kiev, Vinnîţia, Kirovohrad, Harkov, Sumî, Poltava și Dnipropetrovsk. Districtul Nikopol a fost sub foc puternic peste noapte, a declarat guvernatorul Serhii Lysak. Zona micului oraș minier Pokrov a suferit cele mai grave pagube. O cafenea, un magazin, case, clădiri înalte, facilităţi de infrastructură energetică au fost avariate.
  • Partizanii dau foc la relee - Agenții mișcării partizane Atesh au incendiat relee de la calea ferată care străbate cartierele Kalininsky și Budyonivsky din Donețk-ul ocupat. Partizanii au aflat că ruta era un important centru logistic care transportă muniția, echipamentul militar și personalul forțelor ruse către zonele de front Toreţk și Prohres. Luna trecută, partizanii din același grup au aruncat în aer o cale ferată în apropierea orașului rusesc Ekaterinburg, care era folosită pentru transportul de muniție nord-coreeană.
  • Analiza ISW pe F-16 - Sosirea aeronavelor F-16 poate aduce unele schimbări pe linia frontului, bombardată de la distanță de avioanele rusești. Ucraina trebuie mai întâi să distrugă antiaeriana rusească, pentru ca avioanele F-16 să poată ține la distanță de front aeronavele rusești, se arată în analiza ISW.
ADVERTISING

Spionii Rusiei

  • Reţea de spioni - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat o rețea de sabotaj „la scară largă” organizată de FSB-ul Rusiei, care opera în cel puțin șase regiuni și a implicat doi oficiali guvernamentali ucraineni. Potrivit SBU, rețeaua era formată din nouă persoane care au fost arestate simultan în regiunile Dnipropetrovsk, Sumi, Zaporojie, Kirovohrad, Donețk și Odesa. Unul dintre cei reținuți este membru al Consiliului orașului Dnipro, iar altul este funcționar în consiliul orașului Yujne, oraș din regiunea Odesa. Persoanele în cauză sunt acuzate că spionau sediile infrastructurii critice și pozițiile militare ucrainene și apoi împărtășeau detaliile cu agenţii ruși. Suspecții au fost acuzați de trădare și riscă închisoare pe viață.
  • Spionaj şi în Irlanda - Rusia face parte dintr-un grup mic de state ostile care desfășoară operațiuni de spionaj în Irlanda, a declarat Michael McElgunn, comisar adjunct al Poliției Irlandei. În ultimele câteva luni, autoritățile au arestat numeroase persoane acuzate că au spionat în numele Rusiei în Polonia, Germania, Estonia și Austria. „Ceea ce ne preocupă în mod deosebit este o mână de state care sunt implicate în activități de spionaj cu intenții maligne”, a declarat McElgunn. Deoarece Irlanda menține relații diplomatice cu Rusia, McElgunn a ezitat să numească Rusia direct drept stat ostil. „Rusia este una dintre țările în care suntem interesați în general”, a spus el.
  • Drone spion la bazele britanice - Soldații britanici au fost avertizați că Rusia poate folosi spioni și drone pentru a obține informații despre militarii ucraineni instruiți în UK, scrie Times, citând un manual militar dat trupelor. Avertismente similare au fost date în alte părți ale Europei despre spionarea eforturilor occidentale de a antrena soldați ucraineni. Potrivit manualului militar britanic, serviciile secrete ruse au arătat un interes deosebit pentru Operațiunea Interflex, programul condus de UK, care oferă instruire pentru aproximativ 34.000 de recruți ucraineni.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Coaliție cu România, pentru a doborî rachetele rusești? - Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări, care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti de deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. Varșovia și Bucureștiul au fost nevoite, în mod repetat, să ridice de la sol avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele ruse au lansat atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei, dar aeronavele NATO nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte. Detalii AICI
  • Bani din SUA - Ucraina a primit 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite prin programul Băncii Mondiale, a declarat prim-ministrul Denis Şmihal. E prima tranșă din 2024, venită în temeiul unui nou acord financiar între Ucraina și Banca Mondială anunțat cu câteva zile mai devreme. „Aceste fonduri vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare prioritare, cum ar fi salariile profesorilor, medicilor și salvatorilor, pensiile și beneficiile sociale”, a spus premierul. Anul acesta, Kievul va primi sprijin bugetar direct de 7,8 miliarde de dolari din partea SUA. Acordul a fost semnat ca parte a proiectului Pace în Ucraina, care a fost principalul instrument al Băncii Mondiale în furnizarea de asistență financiară de la începutul războiului. Peste 25 de miliarde de dolari au fost strânși prin intermediul proiectului, iar noul acord va crește suma la aproape 30 de miliarde de dolari, din care cea mai mare parte a fost furnizată de SUA.
  • Pianist mort în închisoare - Un pianist rus, Pavel Kuşnir, în vârstă de doar 39 de ani, încarcerat după ce a criticat atacul împotriva Ucrainei, a murit în detenţie, într-un centru de arest preventiv la Birobidjan, un oraş situat într-o regiune izolată în Extremul Orient rus, la frontiera cu China. Moartea sa nu a fost anunţată în mod oficial. Detalii AICI
  • Mali rupe relaţiile - Junta militară din Mali întrerupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, pe care o acuză de implicare într-o ambuscadă a rebelilor Tuareg asupra unui convoi de trupe guvernamentale şi Wagner. Agenţia de informaţii militare a Ucrainei a anunţat săptămâna trecută că a fost implicată în respectiva ambuscadă în care au fost ucişi luptători Wagner.
  • Putin l-a trimis pe Şoigu în Iran - Fostul ministru rus al Apărării Serghei Şoigu, devenit secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei şi considerat omul de încredere al lui Vladimir Putin, a sosit luni la Teheran pentru a discuta cu liderii iranieni, inclusiv cu preşedintele şi cu înalţi oficiali din domeniul securităţii. Asta în timp ce Republica Islamică îşi cântăreşte răspunsul pentru uciderea unui lider Hamas pe teritoriul său, atentat pe care îl atribuie Israelului. Rusia a condamnat uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, care a fost asasinat în Iran săptămâna trecută, şi a cerut tuturor părţilor să se abţină de la măsuri care ar putea înclina Orientul Mijlociu către un război regional mai amplu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇